Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda Türkiye’nin siber güvenlik alanında atacağı yeni adımları duyurdu. Türkiye’nin, dünyada en fazla siber saldırıya uğrayan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Fidan, bu tehditlere karşı kapsamlı bir güvenlik birimi oluşturulacağını belirtti.

Sabah, öğle, akşam, ikindi, yatsı namazları saat kaçta? 20 Ocak Pazartesi Uşak namaz saatleri Sabah, öğle, akşam, ikindi, yatsı namazları saat kaçta? 20 Ocak Pazartesi Uşak namaz saatleri

Siber Güvenlik Başkanlığı kuruluyor

Hakan Fidan, ülkemizin uzun süredir üzerinde çalıştığı Siber Güvenlik Başkanlığı projesinin yakında hayata geçirileceğini müjdeledi. Konuyla ilgili olarak, “MİT’te görev yaptığım dönemde bu projenin temelini atmıştık. Şimdi Dışişleri Bakanı olarak bunu hayata geçireceğimiz için mutluyum. Halkımızın ve devletimizin verilerinin güvenliği birinci önceliğimizdir. Bilgilerimizin kolayca başka yerlere ulaşmasına izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerden gelen "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmanızda siber tehdidi, beşinci savaş cephesi olarak tanımladınız. Bu konuyu biraz açabilir misiniz?" sorusuna Bakan Fidan şu şekilde cevap verdi:

"Her alanda olduğu gibi siber tehdit konusunda da giderek bir evrilen sürece şahitlik ediyoruz. Tehdit tanımlaması bundan 20 yıl önce yapılmıştı. İnternet bağlantısının artmasının, bu sayede otonom sistemlerin ve uzaktan komuta sistemlerin mümkün kılınmasının ardından siber tehdit, kritik altyapıyı hedef alabilecek hale geldi.

Finans, bankacılık sistemleri, ulaştırma dahil birçok konuda muhtemel saldırıları içeren bir çerçeveye büründü. Giderek pazarı da müşterisi de büyük bir konuya dönüştü. Siber tehdit, devletlerin giderek çare aradığı bir mesele haline geldi. Çevrimiçi olma sayısı dünyada inanılmaz derecede arttı.

Özellikle pandemi sürecinde, çevrimiçilik oranı baş döndürücü bir hızla yükseldi. Pandemi insanları eve mahkûm etti ve herkes işini daha ziyade internet 19 üzerinden yapmaya çalıştı. Bunun sonucunda da normalde 10-15 yılda üretilecek data miktarı pandemi yüzünden kısa bir zaman diliminde üretildi.

Yapay zekanın gelişimine baktığınız zaman başka bir boyuta evrilmiş durumdayız. Sosyal medya artık bununla manipüle ediliyor. Öncelikler okunabiliyor, davranışlar kestirilebiliyor, kişilik analizleri daha rahat yapılabiliyor. İltisak analizleri çok daha rahat yapılabiliyor. Her şeyin bu kadar rahat yapıldığı bir dönemde tehdit de tabiatıyla boyut değiştiriyor.

Bir başka deyişle, benim halkımın, devletimin işleyişiyle ilgili veriler her yere kolaylıkla gidip gelmemeli. Tüm bu açılardan, MİT’te görev yaptığım dönemden bu yana üzerinde çalıştığımız Siber Güvenlik Başkanlığımızın yakında hayata geçecek olması ülkemiz için hayati önem taşıyor."

Türkiye’ye yönelik siber tehditler

Türkiye’nin, siber saldırılar açısından dünya sıralamasında en üstlerde yer aldığını belirten Fidan, bu saldırılara karşı daha etkin mücadele edilebilmesi için yeni güvenlik biriminin büyük bir adım olacağını söyledi. Siber Güvenlik Başkanlığı, ulusal stratejilerin geliştirilmesi, kamu kurumlarının dijital güvenliğinin sağlanması ve siber saldırılara karşı anlık müdahale kapasitesinin artırılması gibi görevleri üstlenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ