AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifi TBMM Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif yasalaştığı takdirde, fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapan işletmelere uygulanan cezalar önemli ölçüde artacak.

Para cezaları 12 katına çıkıyor!

Teklife göre, fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen işletmelere uygulanan ceza 100 bin liradan 1 milyon liraya, stokçuluk yapanlara uygulanan ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarılacak. Bu sayede, piyasadaki fiyat dengesini bozanlara caydırıcı bir yaptırım uygulanması amaçlanıyor.

Merkez Bankası 20 milyar liralık ihale açtı Merkez Bankası 20 milyar liralık ihale açtı

Stokçuluğa kapanma cezası!

Teklifte, stokçuluğu sürdüren işletmelerin bu suçu bir yılda 3 kez işlediği tespit edilirse 6 güne kadar kapatma cezası uygulanabileceği de yer alıyor. Bu sayede, stokçuluk yapan firmaların piyasaya zarar vermesi engellenecek.

Rekabet kurulu yetkileri genişliyor!

Rekabetin korunması ve piyasadaki adil rekabetin sağlanması için Rekabet Kurulu'nun yetkileri de genişletiliyor. Buna göre, Kurul, başlattığı soruşturmaları 15 gün içinde ilgili taraflara bildirecek ve soruşturma raporunu 30 gün içinde tebliğ edecek. Taraflar, bu rapora 30 gün içinde cevap verebilecek.

Ürün ihtisas borsaları kuruluyor!

Teklifle, tarım ürünlerinin alım satımının daha şeffaf ve güvenli bir şekilde yapılması için ürün ihtisas borsaları kurulması da öngörülüyor. Bu borsalar aracılığıyla ürünlerin fiyatları ve stokları daha kolay takip edilebilecek ve piyasadaki dalgalanmaların önüne geçilebilecek.

Lisanslı depoculukta cezalar artıyor!

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda da değişiklik yapılarak, bu alandaki denetimlerin artırılması ve cezai yaptırımların caydırıcı hale getirilmesi amaçlanıyor. Buna göre, lisanslı depoculukta bazı fiillere yeni cezai yaptırımlar getiriliyor ve idari para cezaları artırılıyor.

Kapalı pazar yerlerinde kiralama usulü değişiyor!

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılarak, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralama usulü kaldırılıyor. Pazar yerlerinde bulunan satış yerleri yalnızca tahsis usulüyle kullandırılarak pazarcıların maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi