Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM), kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla disiplinler arası bir yaklaşımla bilimsel çalışmalar yürütüyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Şerife Çağın ve ekibi, toplumsal farkındalığı artırmak ve etkili çözümler sunmak için farklı alanlarda projeler geliştirmeye devam ediyor.

Şiddetin görünmeyen yüzü

EKAM Müdürü Prof. Dr. Şerife Çağın, kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel boyutuyla sınırlı olmadığını belirterek, alışkanlık ve davranış kalıplarının kadınları sınırladığını vurguladı. Çağrı, “Kadınla ilgili eğitim planlarına ebeveynler, özellikle erkekler de dahil edilmelidir. Psikolojik ve sosyolojik etkiler göz önüne alınarak daha erken yaşlardan tedbir alınmalı” diye konuştu.

Ege Üniversitesi, Mevlânâ'nın 751. Vuslat yılını anıyor Ege Üniversitesi, Mevlânâ'nın 751. Vuslat yılını anıyor

Eğitimde sanatın rolü

Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, sanatın şiddeti önlemede önemli bir araç olduğunu belirtti. Canko, “Sanat, duyguları ifade etmeyi ve özgüveni artırmayı sağlar. Çocukların kendini tanımalarına olanak tanıyacak sanatsal faaliyetler artırılmalıdır” dedi.

Kadınların hukuki hakları hakkında bilgi sahibi olmalarının önemine değinen Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, şunları söyledi: “Uzman kişiler tarafından düzenlenecek eğitim seminerleri ve kamu spotları ile şiddet mağduru kadınlar bilinçlendirilmeli.”

Kadın dostu kentler için planlama

Şehir planlamasında kadınların güvenlik ve erişilebilirlik ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. İlkay Südaş, şunları kaydetti: “Aydınlatma, güvenlik algısı ve engelli, yaşlı veya göçmen kadınların ihtiyaçlarına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.”

Medyadaki dilin şiddeti önlemedeki rolüne dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sinem Utanı Altay, şu ifadeleri kullandı: “Kadına yönelik şiddet haberlerinde faile yönelik yaptırımları içeren bir dil kullanılmalıdır. Otoritelerin ortak bir dil geliştirmesi önemlidir.”

Kaynak: BÜLTEN