8 yıl önce bugün: IŞİD'ten Gaziantep'e kanlı saldırı!

20 Ağustos 2016 gecesi, Türkiye'nin Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesine bağlı Beybahçe Mahallesi'nde bir sokak düğününde gerçekleşen bombalı saldırı, ülkenin tarihindeki en karanlık gecelerden biri olarak kayıtlara geçti. IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda, 51 kişi hayatını kaybetmiş ve 69 kişi yaralanmıştır. Saldırıda ölenler arasında birçok çocuğun da bulunduğu bildirilmektedir.

BM'nin 2015 raporundan: IŞİD zihinsel engelli çocukları canlı bomba olarak  kullanıyor

Saldırının detayları

Saldırı, kına gecesinin yapıldığı sırada gerçekleşti. Canlı bomba, kalabalık düğün ortamında kendini patlatarak büyük bir yıkıma neden oldu. Patlamanın ardından olay yeri savaş alanına dönerken, çok sayıda evde büyük hasar meydana geldi. Patlamanın şiddeti, sokaktaki evlerin camlarını kırmış ve duvarlarda delikler oluşturmuştur. Olay yerinde çok sayıda polis ve sağlık ekibi bulunurken, çevre güvenlik şeridiyle kapatıldı ve delil arama çalışmaları başlatıldı.

Kararsız seçmen artıyor, oy kullanmayacakların oranı yüksek Kararsız seçmen artıyor, oy kullanmayacakların oranı yüksek

Gaziantep'te düğüne bombalı saldırı - BBC News Türkçe

Saldırının ardından

Patlama sonrası, Gaziantepliler hastanelere akın ederek kan bağışında bulunmak istedi. Ancak, olay yerine gelen sağlık ve güvenlik personeli tarafından tepkiler ve gerilimler yaşandı. Olayın hemen ardından, Başbakan Binali Yıldırım ve diğer yetkililer, Gaziantep’e giderek yaralıları ziyaret etti ve saldırının "eşi görülmemiş vahşi bir eylem" olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, terörün her türlüsüyle mücadele edileceğini ve ülkenin bu tür saldırılardan etkilenmeyeceğini vurguladı. Erdoğan, terör örgütlerinin amacının Türkiye’nin huzurunu bozmak olduğunu ifade etti ve birliği, beraberliği koruma çağrısında bulundu.

14 ayda 24 bombalı saldırı; 377 kişi hayatını kaybetti, 1717 kişi yaralandı

Bölgedeki tepkiler ve önlemler

Gaziantep halkı ve yetkililer, bu tür saldırıların tekrarlanmaması için önlemler alınmasını talep etmektedir. Bölgedeki vatandaşlar, sınır kapılarının ve güvenlik önlemlerinin artırılmasını istemektedir. Ayrıca, bölgedeki etnik ve mezhebi gerilimleri artırmaya yönelik çabaların da engellenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, Gaziantep’te yaşanan bu trajik saldırı, hem ülke genelinde hem de yerel düzeyde güvenlik önlemlerinin ve toplumsal dayanışmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Terörle mücadele ve toplumsal birliktelik, ülkenin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır.

G1 - EI seria autor de ataque que deixou 50 mortos na Turquia, diz Erdogan  - notícias em Mundo

Muhabir: Mehrican Candemir