Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Filistin ve Lübnan'daki katliamlar devam ettikçe bölgemizin ve ötesinin huzur bulması mümkün değildir. 50 bini aşkın insan bölgede öldürülmüş vaziyette. İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart” dedi. Scholz ise İsrail konusunda farklı fikirlere sahip olduklarını belirterek “7 Ekim'deki Hamas saldırısı korkunç bir suçtu. İkili bir devlet çözümü olmalı. Hem Filistin hem de İsrail için” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Olaf Scholz’un görüşmesinde İsrail’in Gazze ile işgal altındaki Filistin topraklarında uyguladığı soykırım, Lübnan’daki saldırılar, göçmen konusu ele alındı.

Erdoğan, “Bölgede yaşanan insanlık dramı maalesef devam ediyor. Daha önce de defalarca ifade ettiğim üzere, acilen kalıcı ateşkesin sağlanması insani yardımların ulaşması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart. Filistin ve Lübnan’daki katliamlar devam ettikçe bölgemizin ve ötesinin huzur bulması mümkün değildir. 50 bini aşkın insan bölgede öldürülmüş vaziyette. Türkiye olarak ilk günden beri ortaya koyduğumuz vicdanlı duruşu bundan sonra da devam ettireceğiz” dedi.

“İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz”

Başbakan Olaf Scholz ise, “Almanya, soykırımın olduğuna dair iddiaların arkasında durmuyor. Tabi ki acılar paylaşılıyor, çocuklar, siviller öldüğünde üzülüyoruz. Fakat burada yasal bir tutum var ve Almanya’nın yasal tutumu ortada” diye konuştu. Scholz, şunları söyledi:  

“Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Yakın bilgi alışverişlerinde bulunmamız çok önemli. Hem ikili konularda hem de dünyadaki konularda. Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördük. Ancak bu savaşın sonsuza kadar sürmemesi için ne yapabiliriz? Rusya, tüm Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye atıyor. Ancak biz İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz. 7 Ekim'deki Hamas saldırısı korkunç bir suçtu. İkili bir devlet çözümü olmalı. Hem Filistin hem de İsrail için. İsrail de uluslararası hukuka uymak zorunda tabii ki. Şu an ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için bir öneri var. Bu uygulanırsa Lübnan'da bu çatışmaların uzamaması için önemli bir adım atılmış olur.”

Murat Ongun'un avukatından açıklama: Eşiyle görüşemiyorum Murat Ongun'un avukatından açıklama: Eşiyle görüşemiyorum

“Suriye’den ülkemize gelen mülteciler konusunda kapımız onlara hep açık”

Türkiye'nin göç konusunda ne yapabileceğine atıfla sorulan soruya yanıt veren Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye ile göç konusunda olan işbirliği için teşekkür etti.

Erdoğan ise Türkiye'deki mültecilere ilişkin soruyu söyle yanıtladı:

“Şunu açık ve net söylememde fayda var. Malum; Suriye'den ilk etapta bize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu an 3,5 milyon civarında Suriyeli mülteci ülkemizde. Biz onları şu anda ülkemizde ağırlıyoruz. Sayın Merkel döneminde de bunları birlikte görüşerek, birlikte bunlara yönelik her türlü desteği vererek bu süreci çalıştırdık. Şu an itibariyle de Suriye'den ülkemize gelen mülteciler konusunda kapımız onlara hep açık olmuştur, şu anda da açıktır. Hele hele böyle bir savaş döneminde oradan Türkiye'ye gelebilecek olanlar olursa ki bunların içinde Lübnan da var; Lübnan'dan da ülkemize gelenler olursa biz onlara da kapımızı açık tuttuk. Hele hele şu anda Lübnan'da ciddi manada Türkmenler de var. Türkmen soydaşlarımızı da bizler aynen içeriye alırız. Onlara da kapımızı açık tuttuğumuzu söyledim, söylüyorum.”

“Vize serbestisinde AB'nin atacağı adım hepimizin menfaatine”

Almanya ile İkili ticaret hacminin 50 milyar dolara ulaştığını, hedeflerinin ticaret hacmini 60 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyleyen Cumhuriyeti Başbakanı Erdoğan Avrupa’daki aşırı sağcılığa değindi:

“Şansölye Scholz ile üzerinde durduğumuz önemli konu başlıklarından biri de savunma sanayi alanındaki iş birliğimizdi. Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak iş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Görüşmelerimizin gündeminde Almanya’daki Türk toplumu da tabiatıyla yer aldı. İslam düşmanı ve yabancı karşıtı aşırı sağcı akımlar Avrupa’da yükseliyor. Birçok ülkede iktidar ortağı olacak güce ulaşan akımlar, bilhassa yurtdışında yaşayan kardeşlerimizi de tedirgin ediyor. Alman Hükümeti’nin izlediği birleştirici tutum üzerinde özellikle durduk. Almanya’nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere, terör örgütleriyle ortak mücadelenin önemini ve birlikte terörle mücadele kararlılığına ulaştık. Bu alanda somut adımlar atılmasına dair beklentimizi Sayın Şansölye ile bir kez daha paylaştık. Bölgesel e küresel meselelerde de fikir alışverişinde bulunduk. Almanya’nın Avrupa Birliği içindeki anahtar rolünden hareketle, birlikle ilişkilerimize dair görüş ve beklentilerimizi değerli dostuma aktardım. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi diyaloğu başta olmak üzere, Avrupa Birliği’nin atacağı adımların hepimizin menfaatine olduğunu vurguladım.” 

Kaynak: Haber Merkezi