Serin ve tatlı bir meyve olan kavunun en iyisini bulmak için nelere dikkat etmeliyiz? Yaz aylarının vazgeçilmezi kavunun seçim ipuçlarını sizin için sıraladık.

Kokusu

Olgun ve tatlı bir kavun, özellikle sap kısmından hoş bir koku yayar. Kavunun sap kısmına burnunuzu yaklaştırıp koklayın. Meyvemsi bir koku alıyorsanız, kavunun tam kıvamında olduğuna işaret eder.

Görünüşü

Dış görünüşü de kavunun tatlı olup olmadığını anlamak için ipucu verir:

Kabuk: Düzgün ve sert olmalıdır. Üzerinde çok fazla leke veya çürük varsa tadı farklı olabilir.

Desenler: Üzerindeki desenler pürüzlü ve ince çizgili olduğunda, genellikle daha tatlı olduğuna dair ipucu verir.

Ağırlığı

Aynı boyuttaki kavunlardan daha ağır olanı genellikle daha tatlıdır. İçinde fazla su ve şeker barındıran kavunlar daha ağır olur. Bu nedenle hafif kavunları tercih etmeyin.

 Sap kısmı

Kurumuş Sap: Sapı kurumuş olan ve hemen ayrılan kavun olgunlaşmış demektir.

Yumuşak Sap: Sap kısmı yumuşak ve hafif içeri doğru göçüyorsa, kavun yemeye hazırdır.

Yeşil ve Taze Sap: Hâlâ yeşil ve tazeyse tam istediğiniz kıvamda olmayabilir.

Ses testi

Kavunu elinize alıp hafifçe vurduğunuzda:

Tok Ses: İçinden tok bir ses çıkıyorsa, kavun olgunlaşmış ve içi doludur.

Boş Ses: Ses daha boşsa, içi kuru olabilir.

Ferdi Tayfur'un cenazesinde şaşırtan İtiraf: "Fadime'nin Düğünü'ndeki Fadime benim" Ferdi Tayfur'un cenazesinde şaşırtan İtiraf: "Fadime'nin Düğünü'ndeki Fadime benim"

Rengine Dikkat

Kavun seçerken daha canlı ve renkli görünenleri tercih edin:

Olgun kavunlar genellikle altın sarısı veya turuncu renkte olur.

Genel görüntüsü

Simetrik ve Düzgün Şekilli: Daha tatlı ve olgun olur.

Eğri, Şekilsiz veya Hasarlı: İçinin bozuk çıkma olasılığı yüksektir.

Muhafaza yeri

Kavunların muhafaza edildiği yer de önemlidir. Soğuk ortamlarda muhafaza edilen kavunlar daha taze kalır.

Bu püf noktalarına dikkat ederek, bal gibi tatlı kavunlar seçebilirsiniz.