Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. Hakan Kara, TÜFE ile elektrik fiyatları arasındaki ilişkiyi vurgulayarak, "Elektriğe ciddi zam kapıda" öngörüsünde bulundu. Prof. Dr. Kara'ya göre, elektrik zammı Temmuz-Ağustos döneminde gerçekleşecek.

Almanya vizesi sorunu tırmanıyor: Berlin Büyükelçisi açıkladı Almanya vizesi sorunu tırmanıyor: Berlin Büyükelçisi açıkladı

Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) ile elektrik fiyatları arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafik paylaştı. Grafik, elektrik fiyatlarının 2023'ün ilk dört ayında sabit kalırken, TÜFE'de ise artışın belirgin olduğunu gösteriyor.

TÜİK'in Nisan ayı enflasyon verilerine göre, aylık enflasyon yüzde 3,18 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise Nisan ayı enflasyonu yüzde 69,80 olarak belirlendi. Ancak ENAG'ın açıkladığı verilere göre, Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 124,35 ve aylık enflasyon yüzde 5,02 arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak güncelledi. Merkez'in tahmin aralığının üst bandı ise yüzde 42 olarak belirlendi.

Elektrik fiyatlarının belirlenmesinde ise EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) yılda dört kez 'maliyet değişimlerine göre' tarifeler açıklanıyor. Bu tarifeler, enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırım ve enflasyon gibi faktörler dikkate alınarak belirleniyor. Her bir tarife dönemi üçer aylık periyotlardan oluşuyor ve 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde başlıyor. Birim elektrik fiyatları ise her tarife döneminin bir önceki ayın sonunda belirlenip kamuoyuna duyuruluyor.

Kaynak: Haber Merkezi