Elazığlı iş insanı Metin Başbay, 8 yıl önce unutulmaya yüz tutmuş çömlekçilik sanatını yaşatmak için kurduğu fabrikada üretim kapasitesini 10 kat arttırarak 30 kişiye istihdam sağladı ve 25 ülkeye ihracat yapmaya başladı. Fabrikanın yıllık cirosu ise 1 milyon dolara ulaşmış durumda.
Çömlekçilik sanatına yön veren yatırım
Metin Başbay, 2017 yılında Elazığ’da organize sanayi bölgesine yaptığı yatırım ile çömlekçilik fabrikasını kurarak geleneksel sanatın yeniden canlanmasını sağladı. 2019 yılında üretime başlayan fabrika, Elazığ’dan çıkan ısıya dayanıklı toprakla ürettiği çömlekleri başta Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Arap Yarımadası ve ABD gibi 25 ülkeye ihraç ediyor.
Dünyaya Türk çömleği tanıtılıyor
Fabrika, 10 bin metrekarelik kapalı alanda ayda 25 ton toprak işleyerek 150 bin ürün üretiyor. Bu ürünler, hem iç piyasada hem de yurtdışında büyük bir talep görüyor. Başbay, "Amacımız daha fazla istihdam yaratmak ve Türkiye'yi çömlek üretiminde dünya markası yapmak," dedi.
Fabrikanın yıllık cirosu 1 milyon doları buluyor. Başbay, "30 kişiye iş imkanı sunuyoruz, hedefimiz 100 kişilik istihdam" ifadelerini kullandı.
Çömlekler mavi ateşte kullanılabiliyor
Fabrika, sadece çömlek üretiminde değil, aynı zamanda sağlığa zarar vermeyen, alüminyum ve kanserojen maddeler içermeyen ürünler üretiyor. Bu ürünler, mutfaklarda mavi ateşte de kullanılabiliyor. Başbay, bu ürünlerin sağlığa olan katkısı hakkında şu açıklamayı yaptı: "İnsanlar sağlığını satın alamaz, bizim ürünlerimiz tamamen doğal ve sağlıklı."