“İbrahim Paker ile Yeni Gündem” programının konuğu Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi oldu. İhracatçıların yaşadığı sıkıntıları anlatan Jak Eskinazi, “Sıkıntıların temelinde birinci olarak döviz kuru yatıyor. Rekabet edemediğiniz zaman malınızı satamıyorsunuz. Geçen sene yüzde 80 civarında bir enflasyonun karşısında yüzde 40 gibi bir döviz yükselmesiyle karşılaştık ve bu aradaki farkı ihracatçı kendi cebinden karşılamak zorunda kaldı. Gücü yettiği kadar pazarı kaybetmemek için karşılar ama bir yere geldiği zaman bu biter” dedi.
Haber Ekspres Gazetesi'nden Burcu Yanar'ın haberine göre Eskinazi, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İhracatçı, kendisini destekleyecek enstrümanları istiyor. Desteklemek için ihracat dövizine 2 puanlık bir ek verildi. Bunu 5 puana çıkarmak enflasyonla mücadelede kur aynı kalır ama ihracatçının alacağı kur birazcık yükselmiş olur ve zararının bir kısmını bununla karşılayabilir. Ayrıca biz Türkiye’ye döviz getiren bir sektörüz. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. İhracatımız artıyor. Artmak mecburiyetinde çünkü biz yokuş yukarı pedal çeviriyoruz. Düşmememiz gerekiyor”
“Pazar kan kaybediyor”
2024 yılının ilk üç çeyreğini değerlendiren Başkan Jak Eskinazi, “Biz yılbaşında 2024 yılının zor bir sene olacağını ama üçüncü çeyrekten sonra bir hareket beklediğimiz söylemiştik. Ama maalesef böyle bir hareket görünmüyor. Hatta ben 2025 senesinde çok rahat edeceğimizi söylüyordum fakat şimdiden söylüyorum ki 2025 yılında da rahat edemeyeceğiz. Ekonomik ve politik konjöktür buna izin vermiyor. Beklemediğimiz bazı olaylar ve ekonomik durumlar dolayısıyla 2024 senesinin üçüncü çeyreğinde de sıkıntı çekeceğiz. Bu artık bir gerçek oldu. Çünkü ihracatçıların ihtiyacı olan rekabetçi döviz kurunu maalesef bulamıyoruz. Bulamadığımız için de pazar kaybediyoruz. Pazar kaybettikçe de kan kaybediyoruz. Ama ihracatçı son nefesine kadar bunu devam ettirecek ve devam ettirmek mecburiyetinde. Üç çeyrekte çok cüzi bir artışla ihracatımızı genel Türkiye açısından götürdük. Ama bu eylül ayı eksiyle başladık. Tahmin ediyorum önümüzdeki aylarda da bu eksileri yaşayacağız. Ama biz ülke ekonomisi açısından görünmesini istemiyoruz. Ekonomiyi idare edenlerin bunları görüp tedbir almalarını arzu ediyoruz. İhracatçıyı kollayan ve destek olan, ölmesine mani olan bazı kararları almalarını ümit ediyoruz. Yıl sonuna kadar bir hedefimiz var. O hedefi yakalayacakmışız gibi görünüyor. Tamamlayamazsak da bunu ekonomiyi idare edenler düşünsün. Bu döviz kuruyla ihracat yapabilmek çok büyük bir kabiliyet ve özveri işi” diye konuştu.
"Bir numaralı sektör otomotiv"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sektörler arası değerlendirmelerde bulundu. Eskinazi, “Zeytinyağı sektörü bu kadar yasağa rağmen yine işini doğru yaptı. Yasakların kısmen kalkmış olmasına rağmen malını satıyor. Kuru meyve sektörümüz şu anda fiyatları çok yükseltti ama Pazar hakimi oldukları için mallarını satabiliyorlar. Dünyada çok önemli bir yer edindiler. Bunun yanında yaş meyve ve hububat bakliyatlar olsun bütün bunlar ihracatlarını arttırıyorlar hem de gayet iyi sektörü ileri taşıyorlar. Maden sektörümüz de fena değil. Sanayide birazcık duraksamamız var. En korkutucu olan da bu. Sanayinin patlaması gerekirken diğer sektörler patladığı zaman bizim sıkıntımız orada. Ancak bir numaralı sektörümüz hala otomotiv. Otomotivin bundan sonraki seneleri için onlar da çok karamsar. Maalesef bizim otomotiv sanayimiz rekabetçiliğini kaybediyor. Bu çok global bir sektör. Markalar hep dünya markaları. Onların direktifi doğrultusunda bizim için tehlike çanları çalıyor. Kimya sektörü çok iyiydi. Korkunç bir patlama yaptı ama bu sene eksiye düşmeye başladılar. Orada da bir sıkıntımız var. Bunu da masaya yatırmalıyız çünkü Türkiye’nin ileriye dönük en önemli sektörlerinden bir tanesi. Tekstil ve konfeksiyon malum zaten geriliyoruz” ifadelerini kullandı.