Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Asiye Akyol'un yürütücülüğünü üstlendiği "Hemşirelik Öğrencilerine Senaryo Temelli Simülasyon Uygulaması ile Verilen Ventilatör İlişkili Pnömoni (VİP) Önlem Eğitiminin Etkinliğinin Belirlenmesi" adlı proje, TÜBİTAK’ın 1002-B Acil Destek Modülü tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Sağlık alanında yenilikçi eğitim modeli: Simülasyon uygulaması

Proje kapsamında Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencilerine yönelik simülasyon uygulamaları gerçekleştirilerek, ventilatör kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi hedefleniyor. Proje, hemşirelik öğrencilerinin klinik becerilerinin geliştirilmesine ve daha güvenli bakım uygulamalarına katkı sağlayacak.

Prof. Dr. Akyol'dan proje detayları

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Asiye Akyol, araştırmanın 2024-2025 akademik yılı güz döneminde Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Simülasyon Laboratuvarı'nda gerçekleştirileceğini açıkladı. Proje, dördüncü sınıf öğrencilerinden seçilecek 110 katılımcı ile yapılacak. İlk aşamada teorik eğitim verilecek ve ardından öğrenciler, simülasyon ortamında uygulama yapacak. Uygulamalar, uzman sağlık çalışanlarının değerlendirmeleriyle incelenecek.

Güvenli bakım için multidisipliner yaklaşım

Prof. Dr. Akyol, projenin tamamlanmasının ardından Hemşirelik Fakültesi simülasyon laboratuvarında, yoğun bakım ortamının simüle edileceğini belirtti. Bu sayede hemşirelik öğrencilerine daha güvenli ve multidisipliner bir eğitim verilecek. Akyol, Ventilatör İlişkili Pnömoni’nin önlenmesinde kanıta dayalı girişimlerin entegre edilmesinin, sağlık hizmeti kaynaklı enfeksiyonları önlemede etkili bir yöntem olacağını ifade etti. Ayrıca, hasta güvenliğini tehdit eden enfeksiyonların önlenmesinin, uzun vadede sağlık sistemine ekonomik katkı sağlayacağını belirtti.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak’tan tebrik

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜBİTAK’tan destek alan Prof. Dr. Akyol’u ve araştırma ekibini tebrik etti. Proje, hemşirelik öğrencilerinin eğitimi ve sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

EÜ'nün çığır açan uzay projesi TÜBİTAK'tan destek aldı EÜ'nün çığır açan uzay projesi TÜBİTAK'tan destek aldı

Ventilatör İlişkili Pnömoni Önleme Projesi sağlık sektöründe çığır açıyor

Ege Üniversitesi’nin bu yenilikçi çalışması, hemşirelik eğitiminde yeni bir dönemin başlangıcı olurken, sağlık sektöründe ventilatör ilişkili pnömoni gibi kritik sorunlara çözüm üretmeyi amaçlıyor.

Muhabir: Halil Özcan