Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, “9. Ulusal 1. Uluslararası Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi”ni “Çocukluktan Erişkinliğe: Romatolojik Rehabilitasyonda Hedefler” temasıyla gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi Muhittin Erel Amfisi’nde düzenlenen kongrenin açılışını, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esin Çeber Turfan yaptı.
Ege Üniversitesinin 70. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında yapılan kongre, multidisipliner sağlık çalışanlarını bir araya getirdi. Kongrenin başkanlığını, Ege Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Özkeskin ve Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Edibe Ünal üstlendi. Etkinliğe 5 ülkeden 27 farklı kurumdan 55 konuşmacı, 32 oturum başkanı ve 300'den fazla katılımcı katıldı. Ayrıca, 11 üniversiteden 21 sözel bildiri sunuldu.
Yeni tedavi yaklaşımları
Kongrede, romatizmal hastalıkların biyopsikososyal yaklaşımla ele alınmasının önemine vurgu yapıldı. Romatologlar, fizyoterapistler, hemşireler, diyetisyenler, ebeler, ergoterapistler gibi sağlık profesyonellerinin yer aldığı oturumlarda, multidisipliner ekip çalışması ve yeni tedavi yaklaşımları tartışıldı. İlk gün, Avrupa’daki romatolojik rehabilitasyonun yeri, güncel kılavuzlar ve özel biyopsikososyal durumlarla ilgili oturumlarla başladı.
İlerleyen günlerde erişkin ve çocuk romatizmal hastalıkları, fiziksel aktivite ve egzersiz yaklaşımları, kronik ağrı yönetimi ve interdisipliner bakış açıları ele alındı. Bu oturumlarda, yenilikçi tedavi yöntemleri ve hasta odaklı rehabilitasyon uygulamalarına dair güncel bilgiler paylaşıldı.
Bakış açısının önemi
Kongre Başkanı Doç. Dr. Mehmet Özkeskin, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle öğrenci odaklı ve tam akredite bir üniversite olarak bu önemli kongreyi düzenlediklerini belirtti. Özkeskin, “Romatoloji alanındaki uzman fizyoterapistler, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının bir araya gelmesiyle interdisipliner bakış açısını geliştirdik. Güncel bilgi ve deneyim paylaşımı için önemli bir zemin oluşturduk.” dedi.