İzmir Kent Konseyi’nden “Yaşamın İçinde İşbirliği Gücü” semineri İzmir Kent Konseyi’nden “Yaşamın İçinde İşbirliği Gücü” semineri

Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK), Âşık Veysel’in ölüm yıl dönümü dolayısıyla “Dostları Âşık Veysel’i Unutmadı” adlı bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, konservatuvarın etkinlik salonunda gerçekleştirildi ve Âşık Veysel’in hayatı anlatıldı. Programda, ünlü halk ozanının kendi sesinden hayat hikâyesini anlattığı arşiv kayıtları da dinletildi. Etkinliğe, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan ve birçok akademisyen, öğrenci ve sanatsever katıldı.

Etkinliğin koordinatörlüğünü, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Gani Pekşen üstlendi. Etkinliği, Prof. Dr. Sait Eğrilmez hazırlayıp sundu. Etkinlikte, ünlü Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahat Akkiraz da sahne alarak, bağlamada Dr. Gani Pekşen ve Öğr. Gör. Hüseyin Koçak ile birlikte performans sergiledi.

Ege Üniversitesi Âşık Veysel'i Unutmadı (3)

"Dostlar beni hatırlasın"

Öğr. Gör. Dr. Gani Pekşen, etkinlikte yaptığı konuşmada, Âşık Veysel’in dostları tarafından unutulmadığını vurgulayarak, “Âşık Veysel ‘Dostlar Beni Hatırlasın’ dedi ve dostları onu hiçbir zaman unutmadı, unutmayacak. Biz de onun türküleriyle onu tanımaya ve anlamaya çalışıyoruz. Görme engelli olmasına rağmen, gönül gözüyle dünyayı görebilen biriydi.” dedi.

"Âşık Veysel’den ilham alarak göz doktoru oldum"

Prof. Dr. Sait Eğrilmez ise, Âşık Veysel’in şiirlerinden ilham alarak göz doktoru olduğunu ifade etti. Eğrilmez, "Âşık Veysel, gözlerini kaybettiğinde o yıllarda tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmıştı. Eğer o günümüzde yaşasaydı, kornea nakli ile görebilecekti" dedi.

Ege Üniversitesi Âşık Veysel'i Unutmadı (4)

Sabahat Akkiraz’dan duygusal performans

Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahat Akkiraz, Âşık Veysel’in karanlık dünyasını türkülerle aydınlattığını belirterek, “Ozanlık ve âşıklık geleneğini dağarcığında toplayarak bizlere bıraktı. Biz de bu geleneği gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz” dedi. Akkiraz ve sanatçılar, etkinlikte Âşık Veysel’in unutulmaz eserlerini seslendirerek, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.

Etkinlikte seslendirilen eserler

Etkinlikte, “Derdimi Dökersem Derin Dereye”, “Sen Bir Ceylan Olsan”, “Gönül Sana Nasihatim”, “Güzelliğin On Para Etmez”, “Bir Ulu Ağaçtan Bir Yaprak Düşse”, “Beni Hor Görme Kardeşim”, ve “Bir Küçük Dünyam Var İçimde Benim” gibi eserler seslendirildi. Etkinlikte ayrıca Prof. Dr. Sait Eğrilmez, “Veysel’in Gözü” adlı şiirini seslendirdi. Etkinliğin sonunda, tüm katılımcılar “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsüne eşlik ederek, Âşık Veysel’i anmış oldular.

Ege Üniversitesi Âşık Veysel'i Unutmadı (1)

Sanatçılara teşekkür belgesi

Program sonunda, etkinliğe katılan sanatçılara, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Kaynak: Bülten