Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, 2025’te demir çelik sektörünün sürdürülebilirlik ekseninde atılımlar yapacağını belirtti. Ertan, 6-8 Mayıs 2025 tarihleri arasında İtalya Milano’da gerçekleşecek olan Made in Steel Fuarı'nda Türk demir çelik sektörünün güçlü bir temsil ile yer alacağını açıkladı. Aynı zamanda yenilenebilir enerji alanındaki gelişmelerden de faydalanma hedefi doğrultusunda, 8-10 Nisan 2025’te Kopenhag’da düzenlenecek Wind Europe Rüzgar Enerjisi Zirvesi’nde türbin teknolojileri ve rüzgar enerjisi ekipmanları üreticileriyle iş birliği fırsatları aranacak.

Başkan Ertan, bu girişimlerin sektördeki firmalar için küresel pazarda güçlenme fırsatı sunduğunu ve enerji alanındaki dönüşümle uyumlu projelere yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını vurguladı.

Ege Demir Çelik Sektörü Yeşil Dönüşüme Yöneliyor (3)

Yeşil dönüşüm için URGE projesi başlatılıyor

Demir çelik sektöründe karbon salınımını azaltmak ve sürdürülebilir üretim süreçleri sağlamak amacıyla Yeşil Dönüşüm ve Yurtdışı Pazarlama URGE Projesi'nin 2025 yılında devreye alınacağını ifade eden Ertan, projeyle AB Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum sağlanacağını belirtti. Bu projeyle firmaların yönetim süreçlerinde verimliliği artırmayı amaçladıklarını belirten Ertan, karbon nötr üretime geçişte önemli bir adım atıldığını dile getirdi.

Yeşil Akademi Programı adı altında üyelerin personellerine sürdürülebilirlik ve yeşil üretim konularında eğitim verileceğini de belirten Ertan, sektör içinde yeşil dönüşüm farkındalığını artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ege Demir Çelik Sektörü Yeşil Dönüşüme Yöneliyor

Sınırda karbon düzenleme mekanizmasına hazırlık

Ertan, Türkiye’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’na (SKDM) uyumunu sağlamak adına Almanya Hamburg’da gerçekleştirilecek olan “Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş birliği” projesine dikkat çekti. 18-23 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek bu inceleme ziyareti ile, karbon düzenlemeleri konusunda Türk firmalarının kapasitelerini geliştirme ve AB ile bilgi alışverişini sağlama hedefleniyor. Bu adımla, 2026’da yürürlüğe girecek olan SKDM’ye sektörün rekabetçi yapısını koruyarak uyum sağlaması hedefleniyor.

Proje, İzmir Kalkınma Ajansı, İZENERJİ A.Ş. ve Eurosolar Türkiye gibi kuruluşların katılımıyla, Ege Bölgesi firmalarının karbon yönetimi süreçlerinde etkin bir rol almasına katkı sağlayacak.

Bakan Bolat duyurdu: Tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracatı! Bakan Bolat duyurdu: Tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracatı!

Ege Demir Çelik Sektörü Yeşil Dönüşüme Yöneliyor 00

Kuveyt’e sektörel ticaret heyeti

Yalçın Ertan, Orta Doğu’da hızla büyüyen altyapı yatırımlarına dikkat çekerek, 2025 yılında Körfez Bölgesi’ndeki Kuveyt’e yönelik bir Sektörel Ticaret Heyeti planladıklarını duyurdu. Kuveyt’in demir ve demirdışı metaller sektörüne olan talebinin yükselmesi, Türk firmaları için önemli bir fırsat sunuyor. Ertan, üyelerin bu pazardan en iyi şekilde faydalanabilmeleri adına ticaret heyetleriyle yeni iş bağlantıları kurmayı amaçladıklarını belirtti.

Kaynak: BÜLTEN