AKUT İzmir ve Selçuk ekipleri, "Farkındalık En Güçlü Önlemdir" sloganıyla Efes Selçuk’ta yaşayan engelli bireyler ve ailelerine yönelik deprem eğitim semineri düzenledi. Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminerde, deprem öncesi, anı ve sonrası yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Seminerde verilen eğitimler ve önemli uyarılar

Seminerin açılış konuşmasını AKUT Selçuk Ekibi'nden Alim Ateş yaptı. 2022 yılında Efes Selçuk’ta faaliyetlerine başlayan ekibin, yerel yönetim desteğiyle güçlü bir yapı kurduğunu belirten Ateş, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’e teşekkür etti.

Akut Seminer (1)

Seminerde AKUT İzmir Seminer Ekibi Gönüllüsü Esra Pullu, AKUT'un kuruluşu ve 1996'dan itibaren yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, deprem öncesi yapılması gereken hazırlıkların ve doğru davranışların altını çizdi.

Ev alırken olası riskler unutulmamalı

Esra Pullu, deprem öncesi evlerin sağlamlığının önemine değinerek, "Ev alırken sağlam binaları tercih etmeliyiz. Olası riskleri göz önünde bulundurarak, yapısal önlemleri almalı ve afet planımızı hazırlamalıyız" dedi.

Akut Seminer (3)

Acil durumda iletişimi nasıl yönetmeliyiz?

Deprem sonrasında iletişim hatlarının doğru kullanılması gerektiğini belirten Pullu, "Sesli iletişim hatlarını meşgul etmemeliyiz. Durumumuzu, bölge dışındaki bir acil durum kişisine bildirmeliyiz. Ayrıca AKUT’un “Güvendeyim” uygulaması ile tek tuşla güvende olduğumuzu bildirip, birçok önemli bilgiye ulaşabiliriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çıkış güzergâhları ve güvenli alanlar

Ev ve iş yerlerinde yapılması gereken risk analizine değinen Pullu, çıkış yollarının açık tutulması gerektiğini ve sarsıntı sonrası gaz, elektrik gibi unsurların kapatılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, tekerlekli sandalye kullanan bireylerin de güvenli şekilde sarsıntının geçmesini beklemeleri gerektiğini vurguladı.

Akut Seminer (3)

İZDENİZ’den acil durum tatbikatı: Yangına karşı hazırlık üst seviyede! İZDENİZ’den acil durum tatbikatı: Yangına karşı hazırlık üst seviyede!

Sarsıntı sonrası doğru davranışlar

Sarsıntı anında dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kaçmaktan ve balkonlardan atlamaktan kaçınılması gerektiği. Pullu, "Sarsıntı bitmeden hareket etmemeli, bulunduğumuz yerde başımızı koruyarak geçmesini beklemeliyiz" dedi. Deprem sonrası ise, çatlak ve hasar olan binalardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

Muhabir: Ebru Nur Akgün