Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Balıkesir’in Edremit ilçesinde hasat sezonu devam ediyor. Zeytinliklerde yoğun bir çalışma sergileyen üreticiler, zeytinin sofralara ulaşma sürecinin meşakkatli olduğunu belirtiyor. Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, bu konuda yaptığı açıklamada, hasat sürecinin zorluğuna dikkat çekti.
Zeytin hasadının zorluğu
Ahmet Çetin, hasat işleminin zorluğunu şu sözlerle anlattı: “Çok zor ve meşakkatli bir süreç. Görüyorsunuz, ağaçlardan ne kadar zor toplandığını. Bu makineler yapıyor gibi gözüküyor ama bu makinelerin kolunu tutmak, uzun süre bu sallanan rezonanslı makineyi havada tutmak gerçekten çok zor. Bilek gücü gerekiyor.”
Zeytinlerin toplanmasının yanı sıra, işleme sürecinin de detaylarına değinen Çetin, “Kadınlarımız ve emekçilerimiz yerden topluyorlar. Zeytinler, fabrikalara gidiyor, yapraklarından ayrılıyor, yıkanıyor. Sonrasında taşlar kırılıp hamur haline geliyor ve kuvvetli makinelerde yağı, suyu ve posası birbirinden ayrılıyor. Son aşamada ise filtreleme, kimyasal analizler, tenekeleme ve etiketleme işlemleri yapılıyor.” dedi.
Zeytinyağının değeri
Zeytinyağının sofralara ulaşması için geçilen bu zorlu süreç, Ahmet Çetin'in ifadelerine göre, zeytinyağının fiyatını etkileyen en önemli faktörlerden biri. “Zeytinyağı pahalı olmayı hak eder.” diyen Çetin, zeytinyağının kalitesinin ve özümsemenin önemine dikkat çekti.
“Zeytinyağını tadan, tatmasını iyi bilen ve zeytinyağı kültürünü özümsemiş insanlar, zeytinyağını hakkıyla tüketir. Bizler Edremit'te sizlere zeytinyağını tattırıyoruz. Kaliteli zeytinyağını tattırıyoruz. Buyurun gelin Edremit’e bekliyoruz.” diyerek, üreticilerin ve zeytinyağının değerini anlatmak için herkesi Edremit’e davet etti.