Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2024 yılı üçüncü çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Enflasyonla mücadelenin devam ettiğini vurgulayan Yorgancılar, sanayi sektörünün zorlu koşullarda dahi istihdam ve ihracat artışı sağladığını ifade etti.
Enflasyonla mücadelede kısmi başarı
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, 2024 yılı başında yüzde 64,8 olan TÜFE enflasyonunun, ekim ayında yüzde 48,6'ya düşürülmesinin kısmi bir başarı olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadele sürecinde, ekonomi yavaşlamasıyla birlikte cari açıkta da önemli bir iyileşme yaşandığını belirten Yorgancılar, geçen yılın aynı dönemine göre cari açığın 36,1 milyar dolardan 5,2 milyar dolara gerilediğini vurguladı.
Ekonomik yavaşlama sinyalleri
2024 yılı üçüncü çeyreği için büyüme oranının yüzde 2,1 olduğunu aktaran Yorgancılar, büyüme hızlarının ikinci ve üçüncü çeyrekte binde 2 oranında daraldığını belirtti. Bu durum, dördüncü çeyrekte daha belirgin bir yavaşlama hatta küçülme olasılığını gündeme getiriyor. Yorgancılar, "Ekonomide derinleşerek devam eden bir yavaşlama söz konusu" dedi.
Sanayi sektörü ve istihdam artışı
Sanayi sektörünün, zorlu koşullara rağmen istihdam yaratmaya devam ettiğini söyleyen Yorgancılar, sanayi sektöründe üçüncü çeyrekte istihdamın 124 bin kişi arttığını, bunun yüzde 1,9'luk bir artışa denk geldiğini belirtti. Üstelik, sanayi sektöründeki reel brüt ücretler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,9 artarken, kişi başına emek verimliliğinde yüzde 2,5’lik bir gerileme yaşandı.
Yatırımda endişe verici gelişmeler
Yorgancılar, yatırım verilerine de dikkat çekti. Yılın ilk çeyreğinde yatırımların yüzde 9 oranında büyüdüğünü, ancak üçüncü çeyrekte binde 8 oranında bir küçülme görüldüğünü belirtti. Özellikle makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 8,6’lık küçülme, gelecekteki ihtiyaçlar için yeni yatırım teşviklerinin gerekliliğini ortaya koyuyor.
Ekonomik iyileşme için yeni politikalar gerekiyor
Yorgancılar, Türkiye'nin yapısal sorunları ve mevcut ekonomik politikaların bileşiminin zorlu bir süreç yarattığını ifade etti. Gelecek için, tüm sektörleri ve sosyal kesimleri dikkate alarak, güçlü bir ekonomi programına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yorgancılar, Ekonomik ve Sosyal Konsey’in etkin olarak devreye alınmasını önerdi.