Ticaret Bakanı Ömer Bolat, internet alışverişlerinde artan dolandırıcılık vakalarına karşı e-ticaret siteleri tarafından yapılan indirimlerin mercek altına alınacağını duyurdu. Bolat, Türkiye'de e-ticaretin son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü ve COVID-19 salgınının etkisiyle rekor seviyelere ulaştığını belirtti. 2023 yılı itibarıyla Türkiye'de e-ticaret hacminin 3,4 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

Bolat, e-ticaret sektöründeki rekabeti bozucu faaliyetlerin önlenmesi, tüketicilerin refah kaybının engellenmesi ve haksız ticari koşulların kaldırılması amacıyla çeşitli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. 2022 yılında Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan önemli değişikliklere değinen Bolat, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (ETAHS) belirli yükümlülükler getirildiğini açıkladı. Bu kapsamda, ETAHS'lerin hukuka aykırı içerikleri kaldırması ve ilgili kamu kurumlarına bildirmesi gerektiği vurgulandı.

Bir yılda yüzde 179 zamlandı: İşte 2024'ün zam şampiyonu Bir yılda yüzde 179 zamlandı: İşte 2024'ün zam şampiyonu

Güvenlik ve şeffaflık için yeni önlemler

Bakan Bolat, e-ticaret sitelerinin güvenliğini artırmak için "Güven Damgası Sistemi" oluşturulduğunu hatırlattı. Bu sistem sayesinde güven damgası alan işletmelere ilişkin bilgilere "www.guvendamgasi.org.tr" adresinden ulaşılabiliyor.

Kampanya ve indirim dönemlerinde dikkatli olunması gerektiğini belirten Bolat, "Kampanya ve indirimler konusunda dikkatli olunmalı. Gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceğine dikkat edilmesi gerekir," dedi. Ayrıca, tüketicilerin alışveriş yaparken dikkat etmeleri gereken noktalar arasında sitenin domain adresinin doğruluğu ve güvenli ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiği yer aldı.

Şikayetler için hızlı çözüm imkanı

Bolat, olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde tüketicilerin öncelikle satın aldıkları e-ticaret pazar yeriyle iletişime geçmelerini, çözüm bulunamaması durumunda ise tüketici hakem heyeti veya mahkemelerine başvurmaları gerektiğini vurguladı. Dolandırıcılık şüphesi durumunda cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulabileceği belirtildi.

Denetim ve cezalar

Bakan, bu yılın 9 ayında Bakanlık tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde mesafeli satış faaliyetlerinin mevzuata aykırı olduğu tespit edilen 54 firma için toplamda 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Kaynak: AA