Biyologlar, geçmişte Dünya’nın sahip olduğu canlı türü sayısını 3 ile 100 milyon arasında kabul ediyordu. Worm ve Hawaii Üniversitesi’nden meslektaşı Camilo Mora, oldukça karmaşık matematik modelleri kullanarak yaptıkları çalışma sonucu Dünya’nın yaklaşık 8.7 milyon canlı türüne ev sahipliği yaptığına kanaat getirdi.
Canlı türlerinden 6.5 milyonunun karada, 2.2 milyonunun ise okyanuslarda yaşadığı tahmin ediliyor. Canlı türlerinin en büyük kısmını 7.8 milyon ile hayvanlar oluşturuyor. Mantarlar 611 bin, bitkiler ise sadece 300 bin tür olarak hayvanları takip ediyor.
TIBBİ BİLİMDE ATILIM SAĞLAYACAK
Öte yandan, 8.7 milyon rakamı tartışmalara yol açmış durumda. Duke Üniversitesi’nden biyolog Stuart Pimm, rakamın çok düşük kalabileceğini belirtti. Worm ve Camilo, verdikleri rakamın 7.5 ile 10.1 milyon arasında değişebileceğini açıklarken, Penn State Üniversitesi’nden biyolog Blari Hedges, çalışmanın çok yanlış bir rakam ortaya sunmuş olabileceğini savundu.
Dahası, bu kadar çok canlı türünün keşfedilmesine gerek olmadığını savunan bilim insanları da var. Bu görüşü reddeden Harvard Üniversitesi’nde biyolog olan Edward Wilson ise “Henüz keşfedilmemiş canlı türlerinin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu, yeni keşiflerin tıbbi alanda ilerleme ve çevremizi tanımak konusunda büyük atılımlar sağladığını” belirtti.
Wilson, “Keşfedilmemiş türlerin insanlığa faydası muhtemelen çok büyük olacak. Tıp alanında ilerlemek istiyorsak, çevremizi tanımak zorundayız” dedi. (Hürriyet)