Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son raporunda, her türlü alkol tüketiminin sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyor. DSÖ'ye göre, yılda 2,6 milyon kişi alkolle bağlantılı nedenlerle hayatını kaybediyor ve alkol tüketimi, bağırsak ve meme kanseri dahil olmak üzere en az yedi farklı kanser türünün tetikleyicisi olarak gösteriliyor.
İlk damlayla bile sağlık riski başlıyor
Örgütün araştırması, hafif ve orta düzeydeki alkol tüketiminin bile sağlık için tehlikeli olabileceğini ortaya koyuyor. DSÖ’nün yeni kılavuzunda, "herhangi bir alkollü içeceğin ilk damlasıyla sağlık riskinin başladığı" belirtiliyor. Özellikle, kırmızı şarap gibi alkollü içeceklerin sınırlı tüketiminin sağlığa iyi gelebileceği yönündeki yaygın inanışa karşı, DSÖ güvenli bir tüketim miktarının olmadığını savunuyor.
Erkekler yaklaşık 4 kat fazla alkol tüketiyor
Alkol tüketimi dünya genelinde hafif bir düşüş gösterse de, DSÖ verilerine göre erkekler kadınlara kıyasla daha fazla alkol tüketiyor; erkekler yılda ortalama 8,2 litre, kadınlar ise 2,2 litre alkol tüketiyor.
Öte yandan, alkolü bırakanların deneyimleri, bunun hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından büyük faydalar sağladığını ortaya koyuyor. İngiltere'den Anna Tait ve Almanya'dan Amelie Hauenstein, alkolü bıraktıktan sonra hayatlarında büyük değişimler yaşadıklarını ve kendilerini daha sağlıklı hissettiklerini belirtiyorlar.
Alkolün her seviyede risk olduğu söyleniyor
Araştırmacılar ve doktorlar arasında alkol tüketimiyle ilgili görüş ayrılıkları olsa da, Dr. Tim Stockwell gibi uzmanlar, alkolün her seviyede risk taşıdığı konusunda hemfikir. Ancak bazıları, Profesör Sir David Spiegelhalter gibi, günlük alkol tüketiminin risklerini abartmamayı ve insanların keyif almak için içmeyi tercih ettiğini kabul etmeyi savunuyor.