Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) verilerine göre, 10 merkez bankası bu yılın ilk çeyreğinde 24 milyar dolarlık altın alarak rekor kırdı. Bu, 2000 yılından bu yana kaydedilen en yüksek çeyreklik altın alımı olarak dikkat çekiyor.

Toplam 290 ton altın satın alan merkez bankaları arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 30 tonla ilk sırada yer alıyor. TCMB'yi Çin, Hindistan ve Kazakistan takip ediyor.

Altın fiyatlarının yükselişi devam edecek mi?

Son dönemdeki altın fiyatlarındaki artışın merkez bankası alımlarını nasıl etkileyeceği merak konusu. WGC, fiyat artışının ticari uygulamaları etkilemiş olsa da, altın rezervlerini aktif yöneten merkez bankalarının stratejik planlarını etkilemeyeceğini öngörüyor.

Almanya vizesi sorunu tırmanıyor: Berlin Büyükelçisi açıkladı Almanya vizesi sorunu tırmanıyor: Berlin Büyükelçisi açıkladı

Ancak ABD'li yatırımcı Jim Rogers, altın fiyatlarının daha da yükseleceğine inanıyor. Rogers, "Altın fiyatları uzun süredir düşük seyrediyordu. Son aylarda hareketlenmeye başladı ve ivme kazanıyor. Önümüzdeki aylarda hisse senedi piyasasındaki sorunların artması bekliyorum. Bu durumda yatırımcılar altına yönelecektir" diyor.

Çin altın fiyatını yönlendiriyor

The New York Times gazetesine göre, Çin altın alımlarını hızlandırdı. Gazeteye konuşan MetalsDaily.com CEO'su Ross Norman, "Çin, tartışmasız bir şekilde altının fiyatını yönlendiriyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

Çin'in altın alımındaki bu artışın arkasında, rezerv fonlarını çeşitlendirme ve ABD dolarına olan bağımlılığını azaltma isteği yatıyor.

Kaynak: Haber Merkezi