EGE'DEN

DPÜ Pazarlar MYO’da Yöresel Gıdalar Çalıştayı düzenlendi

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Pazarlar Meslek Yüksekokulu, yöresel gıdaların kültürel ve ekonomik potansiyelini ele alan Yöresel Gıdalar Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı.

Abone Ol

Çalıştaya DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Pazarlar Kaymakamı Hüseyin Safa Erdem, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, Pazarlar MYO Müdürü Doç. Dr. Erdal Aday, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İlk konuşmayı yapan Pazarlar MYO Müdürü Doç. Dr. Erdal Aday, Kütahya'nın kültürel ve gastronomik potansiyelini değerlendirmek amacıyla düzenlenen bu etkinliğin önemine dikkat çekerek, katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür etti. Ardından Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar, Belediye Başkanı Bilal Demirci ve Kaymakam Hüseyin Safa Erdem de söz alarak çalıştayın bölgesel kalkınma adına taşıdığı önemi vurguladılar.

Sunumlarla Zenginleşen Çalıştay

Çalıştay kapsamında Pazarlar MYO akademisyenleri ve araştırmacılar çeşitli sunumlar yaptı. Öğr. Gör. Barış Burak Albayrak, "Pazarlar’da Gıda Teknolojisi ve Aşçılık" başlıklı sunumunda bölgenin gastronomik yapısına dair önemli bilgiler paylaştı. Ardından Öğr. Gör. Hilal Kılmanoğlu, "Kütahya’ya Özgü Endemik Meyve Türlerinin Tanıtılması" üzerine yaptığı sunumla bölgenin meyve çeşitliliğine dikkat çekti. Öğr. Gör. Yıldız Ünlü Duman ise "Pazarlar Mutfak Kültürü" başlıklı sunumunda, Pazarlar’ın yöresel lezzetlerinin kültürel anlamını vurguladı.

Araştırmacı Necati Gültekin’in "Kütahya’da Üretilen Ürünlerin Coğrafi İşaret Süreci" adlı sunumu, yerel ürünlerin ekonomik potansiyelini artırmak adına atılabilecek adımları ele aldı. Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Kansu Gençer ise "Gastronomi Potansiyelinin Pazarlanması" başlıklı sunumunda, bölgenin gastronomi turizmi açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair önerilerde bulundu. Son olarak Araştırmacı Ali Osman Gürcan, "Pazarlar Kirazının Tarihçesi" ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Yöresel Lezzetlerin Tanıtımı

Çalıştayın son bölümünde katılımcılar, Pazarlar MYO bahçesinde kurulan stantlarda yöresel ürünleri inceleme fırsatı buldular. Vişneli glütensiz tarhana, cevizli kekikli glütensiz ekmek, Pazarlar ekmeği, haşhaşlı pide, vişne reçeli ve kompostosu, hamursuz, meyve kuruları ve Pazarlar turşusu gibi bölgenin özgün tatları büyük ilgi gördü.