Denizli, tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde önemli bir merkez olmanın yanı sıra, safran üretiminde de iddialı adımlar atmaya başladı. Pamukkale ilçesinde gerçekleşen safran hasadına, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, girişimciler Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu katıldı.
Safranın tarihi ve ekonomik önemi
Yüzyıllardır gıda sanayisi ve halk hekimliğinde kullanılan safran, “Kırmızı Altın” olarak bilinir. Gıda sektöründe renk verici, tıp alanında ise kanser ve mutasyon önleyici özellikleri ile değer kazanan safran, özellikle Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak üretiliyor. Türkiye, safran üretiminde geçmişte önemli bir ihracatçı ülke olmasına rağmen, son yıllarda üretim ciddi şekilde azalmıştı. Ancak son zamanlarda bu durum değişmeye başlıyor ve safran üretimi yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.
Safran üretiminde yeni yöntem: Topraksız dikey tarım
Oğuzhan Etiler ve Mehmet Köseoğlu, Denizli’de Türkiye’nin ilk topraksız dikey tarım safran üretim tesisini kurarak sektörde yenilikçi bir adım attı. Yüksek katma değeri olan safran üretimini, sürdürülebilir tarım stratejileri ile global pazarlara taşımayı hedeflediklerini belirten girişimciler, bu projeye 5 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Etiler, “Milli ekonomik menfaatlerimizi önceleyerek, her ürünü globalde başarıyla sunmak istiyoruz,” dedi.
Safran hasadı başladı: Üretim artacak
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, safran üretiminin geleneksel tarla koşullarında az miktarda yapıldığını ancak son yıllarda kontrollü şartlarda topraksız tarım yöntemiyle daha verimli hale getirildiğini belirtti. 100.000 adet safran soğanı ithal edilerek, bu yıl ilk kez safran çiçekleri açmaya başladı. Her sabah çiçekleri toplanan safran, özel olarak kurutularak satışa sunuluyor. Safran bitkisi, her 3-4 yılda bir ürün veriyor.
Gelecek Hedefleri: Safran ihracatında yeniden söz sahibi olmak
Denizli’de yapılan safran üretim çalışmaları, iç pazarda üretimi artırmanın yanı sıra, uluslararası piyasalarda da rekabetçi bir yer edinmeyi hedefliyor. Türkiye'nin safran üretiminin artmasıyla, dış piyasalarda da pazar payı kazanılması amaçlanıyor.
Girişimciler ve Denizli İl Tarım Müdürlüğü, bu başarılı projeyle safran üretiminde Türkiye’yi yeniden ön plana çıkarma planları yapıyor ve bu alanda ulusal ve uluslararası başarıyı hedefliyorlar.