CHP’li Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılı itibarıyla yapılan periyodik muayeneler ve ani denetimlerin detaylarını sorguladı. “Ölçü aletlerine ilişkin 1 milyon 334 bin periyodik muayene ve 247 bin ani denetim yapıldı. Bu denetimlerin sonucunda kaç kişiye ceza kesildi?” diyen Gürer, yapılan işlemlerin doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını da sorguladı. Ayrıca, verilen cezaların ne kadarının tahsil edilebildiğini ve bu konuda yaşanan aksaklıkları gündeme getirdi. Özellikle, daha önceki soru önergesinde cezaların dörtte birinin tahsil edilemediği yönünde gelen yanıtlara dikkat çekerek, bu konuda ne gibi gelişmeler yaşandığını sordu.
Ambalaj oyunu
Gürer, son yıllarda birçok firmanın ambalajlarını gramaj azaltarak değiştirdiğini belirtti. “Ekonomik krizle birlikte birçok firma ambalajını 500 gramdan 400 grama indirdi, fakat vatandaş hâlâ 500 gram aldığını sanıyor. Bu durum, ürünlerin ambalajlarında Bakanlık onayı olmadan yapılan değişikliklerden mi kaynaklanıyor?” diye sordu. Etiket okuma alışkanlığının zayıf olması nedeniyle, vatandaşların aynı fiyatla daha az ürün aldığını belirten Gürer, bu konuda Bakanlığın herhangi bir müdahalesi olup olmadığını öğrenmek istedi.
"Fahiş fiyatlar denetleniyor mu?"
Gürer, teknik servislerdeki yüksek fiyatlarla ilgili de şikayetler aldığını ifade etti. Yetkili servislerde fahiş fiyat uygulamalarının yaygın olduğunu belirten Gürer, bu konuda bir denetim ve kontrol mekanizması olup olmadığını sorguladı.
"KOP ve GAP Projeleri bir an önce bitmeli"
Gürer, KOP ve GAP projelerinin uygulama aşamalarındaki sorunlara dikkat çekerek, “GAP 2012'de bitmesi gereken bir projeydi, fakat hala tamamlanmış değil. Ayrıca, KOP bölgesindeki sulama suyuyla ilgili ciddi sorunlar var. Yer altı su seviyeleri düşerken obruklar oluşuyor. Bu durum köyleri tehdit eder hale geldi” diyerek projelerin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Aya gitme hedefi ne durumda?
Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021’de yaptığı "Cumhuriyetin 100. yılında aya ilk temas gerçekleşecek" açıklamasını hatırlatarak, bu hedefin ne durumda olduğunu sordu. 2023 sonuna kadar dünya yörüngesine ateşlenecek hibrit roketle aya ulaşılacağı belirtilmişti, ancak 2024 yılı da sonlanmak üzere. Gürer, projelerin aksaması, mevzuat eksiklikleri ve koordinasyon sorunları nedeniyle aya gitme hedefinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini sorguladı.
"TOGG zor bir dönemden geçiyor"
Gürer, yerli otomobil TOGG’un rekabet açısından zor bir dönemeçten geçtiğini belirtti. Çinli firmaların pazara girmesiyle rekabet koşullarının değişeceğini vurgulayan Gürer, “Daha önce cep telefonu üretiminde birinci sıradayken, şu anda o markalar hatırlanmıyor. TOGG da benzer bir durumda kalabilir” diyerek yerli üretimin geleceği konusunda endişelerini dile getirdi.