CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye genelinde gözaltına alınanların sayısının 1.700’ü geçtiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart sabahı gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar, İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde hızla yayıldı. Bu eylemler, üniversite öğrencilerinden vatandaşlara kadar geniş bir kesim tarafından desteklendi. Ancak, birçok ilde protestolara katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltılar hızla artıyor

Gül Çiftci, gözaltına alınanların sayısının hızla arttığını belirterek, 19 Mart’tan 25 Mart’a kadar geçen süreçte 1.418 kişinin gözaltına alındığını, ancak bu sayının 1.700’ü geçtiğini söyledi. Çiftci, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerde gözaltıların yoğunlaştığını belirtti.

Çiftci, gözaltına alınan yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanımına dikkat çekerek, "Elinde silah ya da gösteri malzemesi olmayan yurttaşlara plastik mermiyle müdahale ediliyor." ifadelerini kullandı. Ayrıca, gözaltına alınanların savunma haklarından yoksun bırakılmalarına ve zorla imzalatılan belgelere de karşı çıktı.

Adalet Bakanı’na sert eleştiri

Çiftci, basın mensuplarının ve protestolara katılanların gözaltına alınmasında Adalet Bakanı’nı sorumlu tutarak, "Bunun tek sorumlusu Adalet Bakanı’dır." dedi. Adalet Bakanı’nın, gözaltıların ardından tutuklamaların usulsüz şekilde yapıldığını belirtti ve bu durumun anayasal hakların ihlali olduğunu savundu. Çiftci, "Adalet Bakanı görevini yeterince yapmıyor, sorumluluk sizindir." diyerek Bakan’ı eleştirdi.

Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret eden babasından duygusal açıklamalar Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret eden babasından duygusal açıklamalar

Çiftci, iktidarın korktuğunu iddia etti. Demokrasiyi, hakları ve adaleti savunan yurttaşların birleşmesinden kaynaklandığını belirterek, bu haksızlıklara karşı birleşmeye devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ