Ankara'nın Nallıhan ilçesinde, Çayırhan Termik Santrali'nde özelleştirme duyurusuna karşı çıkan maden işçilerinin, kendilerini maden ocağına kilitleyerek başlattığı eylem ve yürüyüş, 10'uncu gün sona erdi.
Maden-İş Başkanı Nurettin Akçul, "Şubat ayı ortasına kadar müzakere yolunun denenmesi, eğer müzakerelerden bir sonuç alınmaz ise eylemlilik kararımızı başladığımız yerden devam ettirme kararlılığı çıktı" derken, TES-İş Başkanı İrfan Kabaloğlu ise "Buradaki insanların amacı varlık satışının iptal olmasıdır. Biz kendimizi kurtarsak bile varlık satışıyla ilgili yöre halkına da sorumluluğumuz var. Bu zamanı yürüyüşle değil, müzakereyle ve kendi çadırlarımızda burada nöbet tutarak devam edeceğiz" diye konuştu.
Resmi Gazete'de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı duyurusunda; Çayırhan Termik Santrali ve bağlı maden sahalarının, 4046 sayılı 'Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun' hükümleri kapsamında özelleştirileceği belirtildi.
Özelleştirmeye karşı çıkan maden işçileri, 20 Kasım'da eylem başlattı. Madenciler, saat 08.00 vardiyasında madene inip, kendilerini içeriden kilitledi. Maden ocağının dışında görevli 400 işçi ise baca ağzı olarak adlandırılan bölgede oturma eylemine başladı.
Dün Çayırhan Termik Santrali çalışanları ayrıca Ankara'ya yürüyüşe geçti. Madenciler yaklaşık yedi saatlik yürüyüşün ardından Beypazarı ilçesine ulaştı.
İşçilerin nöbeti sürüyor
Bu arada Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme Dairesi Başkanlığı, Çayırhan Termik Santrali'nin özelleştirilmesine ilişkin ihalede son teklif verme tarihini 4 Aralık 2024'ten 4 Mart 2025'e uzattı.
Bugün toplantı gerçekleştiren maden işçileri, eylemi sona erdirme kararı aldı. Bu kapsamda, 20 Kasım'da 500 işçinin kendilerini madene kilitleyerek başlattığı eylem resmen sona erdi.
Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Şahsen ihalenin 4 Mart’a ertelenmesinin zaman kazanma, eylemleri kırma hamlesi olduğunu düşünüyorum. Oylama yapıldı, şubat ayına kadar müzakere yolunun denenmesi, eğer müzakerelerden bir sonuç alınamazsa eylemlilik kararımızı başladığımız yerden devam ettirme kararı çıktı” ifadelerini kullandı.
İş bırakmaya devam eden işçiler ise termik santralin önünde kurulan çadırlarda nöbetçi bırakarak süreci sürdürme kararı aldı.