"Çaysız günüm geçer ama kahve içmeden ayılmam imkansız" diyenlerden misiniz yoksa daha az kafeinli, içimi daha yumuşak bir fincan çay mı tercih edersiniz? Bu haberle çay mı daha sağlıklı kahve mi sorusuna bilimsel yanıt arıyoruz.

Lif kaynağı olarak hangisi faydalı

Sabah kahvenizin lif içerdiğini biliyor muydunuz? Bir çalışma, bir fincan kahvenin ortalama 1.1 ila 1.8 gram lif içerdiğini ortaya çıkardı. Günlük olarak önerilen 25 gram lifi almak için bol miktarda meyve ve sebze yemeniz gerekli. Günde 2-3 fincan kahve, günlük lif ihtiyacınıza katkıda bulunabilir.

Zihinsel odaklanmaya hangisi daha iyi geliyor

Kafein, dikkat sürenizi, uyanık kalma sürenizi ve tepki verme sürenizi iyileştirebilir. Ancak aşırı kafein tüketimi gerginliğe ve aşırı uyarılmaya neden olabilir. Kahve, çaydan daha yüksek kafein içeriğine sahip olduğu için konsantrasyon artırmada daha etkili olabilir. Bir fincan kahve yaklaşık 100 mg kafein içerirken, siyah çayda bu miktar yaklaşık 50 mg'dır​.

Bağırsak florasına kahve mi iyi gelir?

Kahve ve çay, sağlık açısından faydalı bitki bileşikleri olan polifenoller açısından zengindir. Polifenoller, bağırsak florasını destekler ve kronik hastalık riskini azaltabilir. Kahve, yeşil çaydan daha fazla polifenol içerir; yeşil çay da siyah çaydan daha fazla polifenol içerir​.

15. Altın Başarı Ödülleri sahiplerini buldu 15. Altın Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

Kalp hastalıkları riskini azaltan çay mı kahve mi?

Araştırmalar, kahve ve çayın kalp hastalığı ve felç riskini azaltabildiğini göstermektedir. Özellikle yeşil çay, kan basıncını ve kolesterolü iyileştirebilir. Günde 2-4 fincan kafeinsiz kahve içmek de kalp hastalıklarında azalma ile ilişkilendirilmiştir​.

Kanser riskini azaltan hangisi?

Birçok çalışma, düzenli kahve içenlerin kansere yakalanma riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Kahve, iltihaplanmayı azaltan ve hücre hasarını önleyen yüzlerce biyolojik aktif bileşen içerir. Çay tüketimi ile kanseri önleme arasında net bir bağlantı bulunmamıştır, ancak bazı çalışmalar siyah çayın kansere karşı koruyucu özelliklere sahip olabileceğini öne sürmektedir​.

Tip 2 diyabet riskini azaltan hangi içecek?

Düzenli kahve tüketimi, Tip 2 diyabet riskini azaltabilir. Kahve, insülin duyarlılığını artıran ve kan şekerini düzenleyen klorojenik asit içerir. Çay tüketimi ile diyabet riski arasındaki ilişki ise daha çelişkili bulgulara sahiptir​.

Stres seviyesini azaltmak için hangisi iyi?

Stresliyseniz, çay daha iyi bir seçenek olabilir. Yeşil ve siyah çay, stresi azaltan L-theanine adlı bir bileşik içerir. Kahve ise yüksek kafein içeriği nedeniyle kortizol hormonunu uyararak stresi artırabilir​.

Uzun ömürle çay mı kahve mi ilişkilendiriliyor?

Hem kahve hem de çay içenler, daha uzun yaşama eğilimindedir. Yeşil ve siyah çay tüketimi, uzun ömür ile ilişkilendirilmiştir. Günde 2.5-4.5 fincan kahve içenlerin de daha düşük ölüm riski olduğu bulunmuştur​.

Sonuç olarak, çay mı kahve mi sorusunun net bir cevabı yoktur. Her iki içecek de farklı şekillerde sağlığa faydalıdır. Önemli olan dengeli ve ölçülü tüketmektir. Hangisini tercih ettiğiniz tamamen kişisel bir tercih meselesidir. Çay ve kahve karşılaşmasında dikkate alınması gereken son bir konu daha var; o da popülerlik. Dünyada bir fincan kahveye karşılık üç fincan çay içildiği tahmin ediliyor. Çay dünyanın en popüler ikinci içeceği. Birincisi ise su.

Editör: Engin Keskin