İzmir’in Karşıyaka ilçesi Bostanlı sahilinde, kıyıya yakın bazı bölgeler, sudaki azot ve fosfor miktarının artmasıyla birlikte deniz yosunları ile kaplandı. Mevsimsel değişim ve kirlilik nedeniyle oluşan bu yosunlar, İzmir Körfezi’nde yayılım gösterdi. Bu durum, bölge sakinleri için görsel kirlilik yaratırken, uzmanlar deniz ekosistemini dengeleyen bu yosunların bazı faydaları olabileceğini dile getirdi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, yosunlardaki artışın nedeninin, İzmir Körfezi’ne akan atık sular ve derelerden gelen besleyici elementler olduğunu belirtti. Yosunların, özellikle ilkbahar aylarında artış göstereceğini söyleyen Taşkın, “Kışın biraz azalabilir, ancak ilkbaharda yine yüksek bir artış olacaktır,” dedi.

Başkan Yıldız'dan Leyla Teyze’ye bayram sürprizi Başkan Yıldız'dan Leyla Teyze’ye bayram sürprizi

I Z M I R K O R F E Z I K I Y I S I D E N I Z Y O S U N L A R I Y L A 379682 105139

Yosunların ekosistemdeki rolü

Yosunların deniz ekosistemini dengelediğini vurgulayan Prof. Dr. Taşkın, aşırı artışlarının ekosisteme zarar verebileceğini de ekledi. Yaz sonunda yosunların ölmesiyle birlikte oksijen tüketimi arttığını, dip bölgelerde çamurlu bir yapı ve kötü kokular oluşabileceğini ifade etti. Yosunların ortamdan tamamen temizlenebilmesi için atık suların ve karasal girdilerin engellenmesi gerektiğine dikkat çekti.

I Z M I R K O R F E Z I K I Y I S I D E N I Z Y O S U N L A R I Y L A 379680 105139

Yosunların insan sağlığına zararı olmadığını belirten Taşkın, asıl sorunlarının görsel kirlilik ve ekosistem dengesizliği olduğunu söyledi. Körfezdeki fırsatçı yosunların tekrar ortaya çıkmasını önlemek için kapsamlı önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: DHA