EGE'DEN

Bodrum'da Uluslararası Malakoloji buluşması gerçekleşti

Türkiye'de ilk kez 2022'de düzenlenen Uluslararası Malakoloji Sempozyumu'nun ikincisi, Bodrum Belediyesi ev sahipliğinde 1-4 Ekim 2024 tarihlerinde Bodrum Deniz Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Abone Ol

Türkiye’de ilk defa 2022'de düzenlenen Uluslararası Malakoloji Sempozyumu'nun ikincisi, Bodrum Belediyesi'nin ev sahipliğinde 1-4 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Bodrum Deniz Müzesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Sağlık Yüksekokulu iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, Türkiye’nin bu alandaki önemli bilimsel çalışmalarına sahne oldu. Etkinlikte, 13 farklı ülke ve 11 yerel üniversiteden gelen 35 bilim insanı, deniz, tatlı su ve karasal yumuşakçalarla ilgili orijinal çalışmaları sundu.

Malakoloji Bilimi ve Yumuşakçaların Geleceği

Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun başkanlığında yürütülen sempozyumda, malakoloji bilimine önemli katkılar sağlamış bilim insanları su ürünleri yetiştiriciliği, balıkçılık ve gıda teknolojisi gibi alanlarda sunumlar gerçekleştirdi. Sempozyuma Muğla Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK da destek verdi.

Bilimsel Katkıların Ölümsüzleştiği Bir Anma

Sempozyum, 460 milyon yıllık fosil deniz kabuklarını müzeye bağışlayan, müzenin kurucu ortağı merhum Hasan Güleşçi onuruna düzenlendi. Ayrıca, sempozyum boyunca deniz canlılarından ilham alınarak yapılan 15 eserin sergisi de katılımcılarla buluştu.

Malakoloji: Yumuşakçalar Dünyası

Malakoloji, yumuşakçalarla ilgilenen omurgasızlar zoolojisinin önemli bir dalıdır. Bu canlılar, eklem bacaklılardan sonra en büyük hayvan grubunu oluşturur. Salyangoz, ahtapot ve kalamar gibi canlılar bu sınıfa dahildir. Ayrıca yumuşakçaların kabuklarıyla ilgilenen "konkoloji" bilim dalı da malakolojinin bir alt disiplini olarak öne çıkar.

Bodrum Deniz Müzesi ve Deniz Kültürü

Bodrum Deniz Müzesi, 2011 yılında açıldığından bu yana, denizcilik tarihine ışık tutan koleksiyonları ve araştırmalarıyla bölge kültürüne katkı sağlıyor. Müze, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın koleksiyonlarından, deniz kabuklarına ve geleneksel tekne modellerine kadar geniş bir yelpazede zengin arşive sahip. Bodrum’un denizcilik mirasını korumaya ve yaymaya devam eden müze, aynı zamanda eğitim programları ve yayın faaliyetleriyle de bölgenin kültürüne hizmet ediyor.