Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın üçüncü yıl dönümünde önemli bir oylama gerçekleştirdi. Ukrayna’nın hazırladığı ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin desteklediği, Rusya’nın Ukrayna’dan derhal çekilmesini talep eden karar tasarısı, Genel Kurul’da 93 “evet”, 18 “hayır” ve 65 “çekimser” oyla kabul edildi. Dikkat çekici bir şekilde, ABD ve Rusya tasarıya “hayır” oyu verirken, Türkiye “evet” oyu kullandı.
Kabul edilen kararda, Rusya’nın üç yıldır devam eden işgalinin sadece Ukrayna için değil, küresel istikrar için de “yıkıcı ve uzun süreli sonuçlar” doğurduğu vurgulandı. Ayrıca, savaşın sona erdirilmesi ve Rusya’nın Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan sınırlarından tamamen çekilmesi çağrısı yapıldı.
ABD’nin “hayır” oyu vermesi, uluslararası kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, BM Genel Kurulu’na Ukrayna’daki savaşı sonlandıracak bir karar tasarısı sunduklarını belirterek, “Bu savaş artık çok uzadı. Hem Ukrayna hem de Rusya için çok ağır bir maliyete neden oldu.” ifadelerini kullandı.
BM Genel Kurulu’nda alınan kararların yasal bağlayıcılığı bulunmasa da, uluslararası toplumun tutumunu yansıtması açısından büyük önem taşıyor.