Türkiye’de kabak denilince akla gelen ilk isim olan Sakarya’nın coğrafi işaret tescilli beyaz kestane kabağının hasadı başladı. Bu eşsiz lezzet, sofralarınızı süslemek için satış noktalarına ulaşıyor.
Sakarya’da yetişen ve özellikle kabak tatlısı ile ün kazanan beyaz kestane kabağı, tarlalardan römorklara yüklenerek sofralara doğru yolculuğuna başladı. Mart-Nisan aylarında ekilen kabaklar, 7 aylık bir bakım sürecinin ardından toplanarak satışa sunuluyor. Tarlada 6-8 lira arasında değişen fiyatlarla satılan bu özel ürün, marketlerde 15-20 lira arasında alıcı buluyor.
"Lezzeti toprağından geliyor"
Çiftçi İslam Aksoy, Sakarya kabağının benzersiz lezzetinin bölgenin toprağından geldiğini vurgulayarak, kabak ekimi ve hasadı hakkında şunları söyledi: “Kabak ekim dönemi Mart ayının 15'inden Nisan ayının sonuna kadar sürüyor. Hasat ise Eylül sonu ile Ekim ayı boyunca devam ediyor. Tarlalarımızı hayvan gübresi ve toprak altı gübresiyle hazırlıyoruz. Ardından kabağın çapası ve gübreleme işlemleri yapılarak büyümesine özen gösteriyoruz. Bu yıl hava şartlarına rağmen rekolte yüksek ve sofralarda bolca kabak olacak."
Kabağın yolculuğu
Sakarya'nın beyaz kestane kabağı, Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmesinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. Aksoy, bu yıl hasadın bol olduğunu belirterek, “Bu kabağı İstanbul, Ankara, Antalya, Afyon gibi pek çok ile gönderiyoruz. Kabağımız özellikle tatlı yapımında tercih ediliyor ancak çorba, lokum ve marmelat gibi farklı şekillerde de tüketiliyor” dedi. Ayrıca, iyi bir kabağın parlaklık ve sap kalınlığı gibi özelliklerinden anlaşılabileceğini belirtti.
Sakarya'nın elması
Kabak tatlısının Sakarya’da ayrı bir yere sahip olduğunu dile getiren restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu, “Hasadını yaptığımız kabakları en güzel şekilde hazırlayıp sofralarda elmas gibi sunuyoruz. Bu eşsiz lezzete Sakarya dışından gelen misafirlerimiz olduğu gibi, yurt dışından sadece kabak tatlısını tatmak için gelen müşterilerimiz de var” ifadelerini kullandı.