İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı (İzBB) Dr. Cemil Tugay, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı'nda “Gıdaya erişim ve sağlık konusunda sorunlarımız var. İklim kriziyle bağlantılı olarak gıda üretiminde düşüş görüyoruz. Mısır, pirinç, soya ve buğdayla ilgili ciddi bir düşüş var” dedi.

İZDENİZ’den acil durum tatbikatı: Yangına karşı hazırlık üst seviyede! İZDENİZ’den acil durum tatbikatı: Yangına karşı hazırlık üst seviyede!

Haber Ekspres gazetesinden Turgay Kılıç'ın haberine göre, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 42. Olağan Meclis Toplantısı Balçova'daki bir özel otelde gerçekleşti. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, çok sayıda belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

İzBB Başkanı Tugay, "Gıdaya erişim ve sağlık konusunda da sorunlarımız var. İklim kriziyle bağlantılı bir gıda üretiminde düşüş görüyoruz. Mısır, pirinç, soyak ve buğdayla ilgili bir düşüş bu. Gıda güvencesizliği pek çok hastalığa yol açtığı gibi açlığa da mahkûm ediyor. Gıdanın üretim ve tüketimiyle ilgili de stratejik planların olması gerekiyor. Çok az sayıda il ve ilçenin de hazırlığı var. Türkiye'deki tüm belediyelerimizin de bu konuda çalışmalarının olması gerektiğini düşünüyoruz. Kentsel tarım ve gıda üretimi de önemli bir amaçtır. Bizim şunları hatırlatmamızda gerekiyor. Sağlıklı olmak kişisel ve seçim değil. Toplumun kişilere sunduğu yaşam ortamının bir sonucudur. Sağlık, başlı başına bir haktır. Sağlıklı ortamda yaşama hakkı olmalı. Yerel yönetimler sağlıklı yaşamın olmasında önem taşıyan amaçları öngörür” diye konuştu.

"Kurak günlerin sıklığı artacak"

Yaptığı konuşmaya sunumla başlayan Başkan Tugay, "2024 yılında 1980 yılı sonrasında ortalama sıcaklıkların tüm dünyada yükseldiği de görülüyor. Böyle devam edilirse 2100 yılı sonunda dünyanın ortalama sıcaklığı 4,9 santigrat derece artacak. Burada kuraklık ayıyla bu da yıllık ortalama yüzde 15 azalma görülecek. Bu gidiş ise yüz yılın sonunda bu yaşadığımız 365 günün yüzde 65'i sıcak günlerden ibaret olacak. Çok yağışlı günler de yüzde 30 oranında daha fazla artacak ve sellerin yaşandığı günler olacak. Yüz yılın sonunda ise kurak günlerin sıklığı ve yoğunluğunda bir artış olacak" dedi.

"Kullanılan elektrik kömüre dönüyor"

Başkan Tugay, "Fosil yakıtları ve kullandığımız elektriğin bir kısmı kömür yakılarak tüketiliyor. Dünya Sağlık Örgütü değerlerine göre hava kirliliği daha normal olsaydı Türkiye'de 2022 yılında 480 bin 991 kişi hayatını kaybetmeyecekti. Dünyada ve Türkiye'de demografik olarak nüfuslarımızın yaşlandığı söyleniyor. Havanın ısınması sonucunda ise artan sıcaklıklarla 100 bin kişinin 5.2'si ise hava sıcaklığında hayatını kaybediyor. 2080 yılında ise bu yaş ortalaması 60'a yükseleceği öngörlüyor" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar yer alacak

Başkan Tugay, kentlerin sorunları üzerinde çözümlerin de sunarak "Çözümleri de hep birlikte üretebiliriz. Sağlıklı kentler belediyeleri olarak, danışma kurulumuz var. Onların da sayısını arttırıp onların çalışmalarında ise rehberimiz ve komisyonumuz var. Önümüzdeki aylarda 2-3 ayda bir tematik toplantılar düzenlemek istiyoruz. Bir belediyemiz bize ev sahipliği yapıp tüm belediyelerimizi başkan veya temsilciler düzeyinde davet edip uzman kişi ve kuruluların bizlere yaptığı sunumları da dinleyeceğiz. Buradan bazı eylem planları çıkaracağız. Bu toplantılar ve sağlıklı kentler birliğine seçtiği her türlü yol, yayınlar, web sayfası ve deneyim paylaşımı yer alacak. Eğitim programları, eylem planlarını birlikte yapıp iyi uygulamaları da ödüllendireceğiz" dedi.

Bir sonraki meclis toplantısı 2025 yılı Mayıs ayında İstanbul Bahçelievler Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşecek.

Kaynak: Haber Merkezi