Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 1937 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çamlık Mahallesi’nde konakladığı yapının restore edilmesi için 2019 yılından bu yana yoğun bir mücadele veriyor. Sengel, yapının belediye, valilik veya başka bir kamu kurumu tarafından restore edilmesinin önemli olmadığını, asıl hedefin bu kültürel mirasa sahip çıkmak olduğunu belirtiyor.
"2019’dan beri mücadele ediyoruz’"
Atatürk’ün Kuşadası’nda yapılacak Ege manevralarına katılmak üzere trenle geldiği Efes Selçuk’taki yapının her geçen gün daha kötü duruma geldiğini belirten Sengel, “2019 yılında belediye başkanı olduktan sonra bu yapının restore edilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne tahsis talebinde bulunduk. Ancak YİKOB tarafından yapılacağı belirtildi” dedi.
"Her yıl bütçemizden pay ayırıyoruz"
Sengel, aradan geçen yıllarda taleplerinin sürekli reddedildiğini vurguladı. “2022’de tekrar başvuru yaptık. Valilik makamı tarafından ya da belediyemiz aracılığıyla bir sistemle yapılmasını istedik. Ancak bugüne kadar bir gelişme olmadı. Biz, her yıl belediye bütçemizden restorasyon için pay ayırıyoruz” diye konuştu.
"Destek bekliyoruz"
Sengel, “Bu kültürel mirasa sahip çıkmak hepimizin görevi. Önemli olan, Atatürk Evi’nin kimin tarafından restore edileceği değil. Milletvekilimiz Sevda Erdan Kılıç da konuyu meclise taşıdı. Herkesin desteğini bekliyoruz” dedi.
1937 yılında Kuşadası’nda yapılacak askeri manevraya katılmak üzere trenle Efes Selçuk’a gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çamlık’ta (eski adıyla Aziziye Köyü) konakladığı sırada bölgedeki çam ağaçlarına hayran kalmış ve köyün adının Çamlık olarak değiştirilmesini önermişti.