Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Ege TV’de yayınlanan Şehnaz ile Farklı Bakışlar programının konuğu oldu. Programda, ilçesinin güncel sorunları ve projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın gündem başlıkları arasında, Gediz Elektrik’in, hayvan konuk evine elektrik bağlamaması nedeniyle yaşanan sorunlar, yerel yönetimin rolü, çocuklara yönelik projeler ve düzenlenecek festivaller yer aldı.

Küçük ilçelerde yerelden kişilerin olmasını çok önemsediğini söyleyen Erdoğan, “2019 yılında seçildikten sonra görev yaparken sizinle aynı eğitimi almış olsa da sizinle aynı bakış açısına sahip olmayan kişilerle yolunuz ayrılıyor. Metropol ilçeler birçok ilçeden göç alan ilçeler. Bizim gibi küçük ilçelerde yerelden de insanlar olmalı çünkü bizde bu mezarlıklara gömüleceğiz. Tek hedefiniz oluyor, bölgeyi bir adım ileri götürmek” dedi.

Karaburun'da karikatürlü ev

Çocuklara verdiği önemi de anlatan Başkan Erdoğan, “Çocuklara ne kadar iyi şeyler öğretmeye çalışırsanız çalışın toplumdan farklı şeyler alıyor. Biz gençlerin ve çocukların yönlerini doğru çizmeleri için eskiden kent konseyinin kullandığı bir binada, Gündem 21’in zamanında kurulan bir binada çocuklara hizmet etmek için o binada eklemeler yaptık, amfi tiyatro yaptık, küçük sera gibi yerler yaptık, içeride de atölye çalışmaları yapıyoruz. Yazın da devam ediyor. Kışın da çocuklar geliyor. Şu an talebi karşılayamıyoruz. Gerçek anlamda öğretmen olan görevlilerimiz var ikişer tane. Gözetmenlerin ve öğretmenlerin eşliğinde çocuklar ödev yapıyor. Benim bölgemde sinema yok. Çocuklar için mısır patlatıp sinema yapıyoruz. Günün sonunda mükafat olarak jetonlarımız var. Masa tenisi ve langırt oynayabiliyorlar. Çocuklar eve stresini atarak gidiyor. Seramik atölyemizde yazın çocuklar çalışıyor. Kışın ise büyüklere dersler veriyoruz. İlk kez öğrenecekler için ücretsiz eğitimler oluyor. Türkiye’deki ilk karikatürlü ev diye bir binamız var. Burada da karikatür kurslarımız devam ediyor. Ücretsiz yelken kurslarımız var. Hem yazın hem kışın devam ediyor” diye konuştu.

Furma Festivali

İlkay Girgin Erdoğan, “En büyük festivalimiz Nergis Festivali. Nergis soğanları bir ara hastalandı ve Mersin’de yetiştirildi. İkisinin kokusu çok farklı oluyor. Bizimkinin kokusu gittiğiniz her yeri boyuyor. Çeşmemiz tescilli. Onunla ilgili bu dönem bir rekreasyon çalışması yapılacak. İnsanlar gidip önünde dilek dileyecek. 17 Kasım’da Eğlenhoca Köyü’nde Birinci Furma Festivalimizi gerçekleştireceğiz” diyerek festivale verdiği önemi anlattı.

A101’de markalı saatlerde dev indirim fırsatı: 26 Aralık Perşembe A101 Aktüel Kataloğu A101’de markalı saatlerde dev indirim fırsatı: 26 Aralık Perşembe A101 Aktüel Kataloğu

Furma Festivali hakkında bilgiler veren Başkan Erdoğan, “Kimisi hurma diyor kimisi furma diyor. Hurma hacca gidenlerin getirdiği, bir de domatese benzeyen cennet hurması denilen var. Biz furma diyoruz ya da fırma. Bizim bölgemizde yöresel adıyla bu festivali yaşatmak istiyorum. İnşallah gelenler mutlu ayrılacak. Bizim belediyemizin bir zeytinyağı fabrikası var. Söyleşiler yer alacak, müzik gösterileri yer alacak. Zeytinin tarihini ve geçmişini de öğrenecekler. Karaburun furması diye satılır. Başka bilinmez. Ben ilginin yoğun olacağını düşünüyorum. Bölgeye küçük de olsa bir canlılık getirecek. Herkesi de bu festivale davet ediyoruz. Sürprizlerimiz var” ifadelerini kullandı.

Gediz elektriğe çağrı

GEDİZ Elektrik’in aylardır hayvan konuk evine elektrik bağlamadığını dile getiren İlkay Girgin Erdoğan, “Biz 3-4 yıldır hayvan konuk evi yapmak istiyoruz. Bunun için 8 dönümlük yer ayırdık. Padokların kapılarını çaldılar. Bütün sorunları halletlik ama bir türlü Gediz Elektrik bölgemizdeki elektriği vermedi. Sadece bu engel. Canlıların daha sağlıklı ve kendilerine uygun ortamda yaşaması için bu şart. Ben hayvanları gerçek anlamda seviyorum. Onların dili yok ama onları korumak bizim görevimiz. Sorumluluğumuzu bilerek onlara sahip çıkacağız. Lütfen elektrik bağlanması için herkes elinden geleni yapsın” diye konuştu 

Meydanlarda neler yapılıyor?

Başkan Erdoğan, meydan düzenlemelerinden de bahsederek, “Meydanlar insanların etkileşim içinde olduğu yerler. Yıllarca düğünler orada olurdu. Bizde köy meydanları var. Elimizden geldiğince o meydanları toparlamaya çalıştık. Oralarda parklar kurduk. Banklar koyduk. Her köyde bunu yapmaya çalışıyoruz. Hedefimiz Bozköy. Sarpıncık Köyü’nde arife günü pişen bir yemek var. Her evden yemekler yapılıp toplanıyor. İmece usulü olarak pişiriliyor. Sabah bayram namazından çıkan da o yemekten alıp evine götürülebiliyor. Bütün köyde bu yeniyor. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Karaburun’da Kadir Gecesi’nde bir iftar yemeği veriliyordu. Üç yıldır şunu yapıyoruz. Köy meydanında masalar kuruyoruz. Kendimize ait şirkette yemekler pişiyor. 17 gün boyunca yemekler pişiyor. Her gün aynı yemek veriliyor. Ben dahil kazanın başındayım. Gelemeyenlerin de evlerine götürüyoruz. O köyde o gün herkes doyuyor. Gerçekten paylaşmak güzel. Eşrefpaşa Hastanesi’yle protokol imzalamıştık. Doktor ve hemşireler geliyor. Ev ev geziyoruz. Kimisinin yıkanması gerekiyor, personelimiz yapıyor. Evlerinin temizliğini yapıyorlar. Her zaman halkımızın yanında olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

40 ton peynir üretiyoruz

40 ton Kopanisti peyniri ürettiklerini de kaydeden Başkan Erdoğan, “Karaburun Belediyesi olarak bizim bir şirketimiz var. Bu şirket üzerinden peynir üretiyoruz. Bölgedeki çoban dönem dönem tüccara eziliyordu. Benden bir dönem önceki belediye başkanımız döneminde 9 ton gibi bir süt alınıyor. Hedef çobana destek olmak. Biz devraldıktan sonra artırarak devam ettik. 40 ton peynir üretiyoruz. Kopanisti farklı bir peynir. Yoğruluyor bu peynir. 40 gün boyunca yoğruluyor ve toprak kaplarda yapılıyor. Bölgede ilk yıllarda katık olarak kullanılırmış. Yüzde 100 kara keçi sütü kullanıyoruz. Çobanımız artık tüccarın altında ezilmiyor. İnsanlar tekrar kara keçi almaya başladı” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi