İzmir Şehir Hastanesi'nin açılışından bu güne bir yıl geçti. Bir yıl süre zarfında yaşanan tepkiler, iddialar ve haberlerin ardından hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp, gazetecilerle başhekimlik binasında bir araya geldi.
Haber Ekspres gazetesinden Turgay Kılıç'ın haberine göre Prof. Dr. Gökalp, Devlet hastanelerinin kapatılması iddiası üzerine İzmir Şehir Hastanesi'nin tek başına bu yükü kaldıramayacağının altını çizdi. İzmir Şehir Hastanesi'nde günlük 30 bin hastanın girip çıktığına da değinen Prof. Dr. Gökalp, hastanedeki personel sayısının ise 8 bin 800 olduğunu söyledi. İzmir dışından, Ege Bölgesi'nden de hasta geldiğine işaret etti. Ayrıca sağlık alanında eksikliğinin olmadığını belirten Başhekim Gökalp, "Bizde herhangi bir doktor eksikliği yok. 8 bin çalışanın arasında 2 bini doktor, bin asistan doktor ve bin de uzman ve yaklaşık yaklaşık 400'ü de akademik alanda uzmanlaşmış sağlıkçılar bulunuyor. Ayrıca bizde tıbbi hizmetler alanında da herhangi bir eksikliğimiz yok" dedi.
Devlet hastaneleri üst seviyede ilerliyor
Başhekim Prof. Dr. Gökalp, İzmir'deki devlet hastanelerinin varlığının şehir hastanesinin yükünü azalttığına değinerek "İzmir'de çok donanımlı hastanelerimiz var. İnsan kaynağı ve üst donanım konusunda ileri seviyede hastanelerimiz var. Nitekim Atatürk Eğitim ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve diğer eğitim araştırma hastanemiz çok eski bir hastane olmasına rağmen üst seviyede hizmet veriyor. Bizim hastanemizin yatak kapasitesi fazla ve insan kaynağımız çok kuvvetli olduğundan, diğer hastanelere hızlıca destek atabiliyoruz. Bu anlamda da müdürlüğümüz bizleri yönlendiriyor. Orada da çok kaliteli ve yüksek seviyede sağlık hizmeti verilmeye de devam ediyor. Devlet hastanelerini kapatıp şehir hastanesi tek kalırsa, İzmir'de sağlık hizmeti durur. O hastanelerin varlığı çok kıymetli. İzmir Şehir Hastanesi, tek başına bu yükü kaldıramaz" şeklinde konuştu.
Sağlık turizmin gözdesi estetik
Sağlık turizmi arasında estetik yoğunluğunun olduğuna değinen Prof. Dr. Gökalp, "Burada sağlık turizmi çok tercih ediliyor. Bu da saç ekimi ve diğer estetik alanda tercih eden hastaneler geliyor" diyerek hastanedeki bazı özel işletmeler hakkında ise şunları aktardı: "Hastanemiz kamu-özel şirket ortaklığında hizmet verdiği için içerideki özel işletmeler, dükkanlar sadece özel şirketin yaptığı anlaşmalar dahilinde yürüyor. Geçenlerde de bir yemek fastfood işletmesinin açılması ise beni de şaşırttı. Ama bu durum bizi bağlayan bir durum değil."
'8 bin 500'ün başhekimiyim'
Öte yandan hastanedeki 'mobbing' şikayetlerine değinen Prof. Dr. Gökalp, "Bize de çok sayıda hekim geliyor. Ama hekim ihtiyacımız da kalmadı. Diğer hastanelerden de Şehir Hastanesi'ne de çok sayıda sağlık çalışanı geçişi oldu. Tepecik Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastaneleri de çok iyi hizmet veriyor. Ben ise Türk Eğitim'den gelmeyim. Bize de gelen şikayetler arasında şirket personellerinin çalışma koşullarıyla ilgili olduğu için, bazen organizsyon problemlerinden kaynaklanan sorunları da şirketlerle görüşüyoruz. Bizden de yardım istediklerinde, kamuda kuvvetli olduğumuz için karışabiliyor, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sahaya daha hakimiz, personel sayımız fazladır. Bu konuda yardımcı olarak personel işleyişinin daha verimli olmasını sağlıyoruz. Özel bir şirket çalışanı olduğu için, kendi çalışanlarından kimi çıkarıp kimi çıkarmadığına da karışamıyoruz. Ama bizler, 'Personel sayınız yetersiz ve şu kadar personel gerekli' diyerek onların da elinden geleni sağmasını sağlıyoruz. Bireysel olarak sorunları olan varsa, direkt başhekimliğe gelebilir. Ben kendisiyle konuşup yardımcı olurum. Çünkü ben, sadece kamu personeli değil, bu hastanedeki 8 bin 500 çalışanın Başhekimiyim. Konuya öyle bakarım" ifadelerine yer verdi.
Başhekimlikten alınan verilere göre, 2023-2024 yılları arasında toplamda ameliyat sayısı 104 binin üzerinde, toplam yatak sayısı ve tedavi edilen hasta sayısı 68 binin üzerinde, günübirlik yatan hasta sayısı 112 binin üzerinde, toplam ayaktan tedavi edilen hasta sayısı 2 buçuk milyondan fazla, toplamda avil servis başvuru sayısı 380 bin 672'in üzerinde, tüm yoğun bakım hasta tedavi sayısı 19 bin 140'ın üzerinde, doğan bebek sayısı 5 bin 190'ın üzerinde ve organ nakli sayısı ise 40'ın üzerine ulaştı.