Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Burhaniye’deki Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM), 23-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve yoğun ilgi gören 4. Bitki Doku Kültürü Kursu’na ev sahipliği yaptı. Balıkesir, İstanbul, Ankara ve Çanakkale’den toplam 30 kişinin katıldığı kursta, bitki biyoteknolojisiyle ilgili kapsamlı eğitimler verildi.
Biyoteknolojiye derinlemesine bakış
Eğitimin ilk gününde BAÇEM Ar-Ge Şefi Dr. Biyolog Betül Kurtuluş Demirci, kursiyerlere bitki biyoteknolojisi hakkında teorik bilgiler, bilimsel okuryazarlık ve terminolojik açılımlar sundu. İkinci günde ise Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aynur Gürel, "Bitki Biyoteknolojisinde Dünyada Son Durum ve Vizyonu" başlıklı bir sunum yaptı. Biyomühendis İlyas Aidinov, "Bitki Doku Kültürü ile Katma Değerli Ürünler" konusunu anlattı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Burcu Çetin ise tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalışmalarını paylaştı.
Laboratuvar ve uygulamalı eğitimler
Üç gün süren eğitimler sırasında kursiyerler, BAÇEM’in gelişmiş laboratuvar altyapısında bitki doku kültürü uygulamaları gerçekleştirdi. Teorik bilgilerin pratikle pekiştirildiği eğitimlerin sonunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen rehberliğinde Marghet Biyoteknoloji Laboratuvarlarına düzenlenen teknik gezi ile dört kursiyer, bitki doku kültürü uygulama imkanı buldu.
Kapsamlı ve verimli geçen kursun sonunda, başarıyla tamamlayan 30 katılımcıya sertifikaları takdim edildi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere yönelik bu yenilikçi eğitim programı, bitki biyoteknolojisine ilgi duyanlar için önemli bir öğrenme fırsatı sundu.