Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği denetimlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmeye devam ediyor. Son açıklanan listede, özellikle et ürünlerinde yapılan hileler dikkat çekerken İzmir’de bazı işletmelerin köfte ve kebaplarında kanatlı eti kullandığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı denetimler sonucunda, bazı işletmelerin ürünlerinde domuz eti tespit edildi.
Özellikle Konya'da faaliyet gösteren "Muhtar Hanımın Yeri" adlı restoranın Adana kebabında domuz eti bulundu.
Ayrıca, Kocaeli, İzmir ve Mersin'deki bazı işletmelerin köfte ve kebaplarında kanatlı eti kullanıldığı belirlendi.
Diğer ürünlerde de hile tespit edildi
Et ürünlerinin yanı sıra, farklı gıda maddelerinde de hileler ortaya çıktı. Kırmızı pul biber, eritme peyniri, bitkisel karışımlı macun, enerji içeceği, poşet çay, kekik, taze kaşar ve süzme çiçek balı gibi ürünlerde de taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edildi.
Özellikle salçada boya kullanımı, zeytinyağında tohum yağı karıştırılması ve kekikte yabancı maddelerin bulunması gibi hileler, tüketicilerin sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.
Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen firmalar ve ürünleri, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresi üzerinden "Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" başlıkları altında kamuoyuyla paylaşılıyor.
Hile yaptığı tespit edilen firmaların listesi şöyle: