Tarım ve Orman Bakanlığı, gelecek yıl yasa dışı su ürünleri avcılığını önlemek amacıyla deniz ve iç sulardaki av sahalarında, karaya çıkış ve satış noktalarında toplamda 158 bin denetim gerçekleştirecek.

Sektörel gelişmeler ve üretim artışı

2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan elde edilen verilere göre, Türkiye'nin coğrafi konumu ve zengin doğal kaynakları, su ürünleri sektörü açısından önemli fırsatlar sunmakta. Nüfus artışı ve doğal kaynakların azalması nedeniyle, su ürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı giderek artıyor.

Geçen yıl toplam 1 milyon ton su ürünleri üretiminin yüzde 41,6'sı deniz avcılığı, yüzde 3,3'ü iç su avcılığı ve yüzde 55,1'i yetiştiricilikten elde edildi. İç sularda alabalık, denizlerde ise çipura, levrek ve Türk somonu gibi türlerin üretiminde belirgin bir artış kaydedildi.

İYİ Parti Roman vatandaşların sesi olacak İYİ Parti Roman vatandaşların sesi olacak

Denetimler ve yeni yatırımlar

Yasa dışı avcılığı önlemek amacıyla yapılan denetimlerde yılın ilk altı ayında 79 bin kontrol gerçekleştirildi. Gelecek yıl için planlanan 158 bin denetimle birlikte, su kaynaklarının korunması hedefleniyor. Ayrıca, 200 bin metrekare terkedilmiş av aracının temizlenmesi de gündemde.

Yeni üretim alanları: İç su kaynaklarına 70 milyon balık yavrusu salınacak ve yıllık 7 bin 500 ton kapasiteye sahip yeni su ürünleri yetiştiricilik alanları üretime açılacak.

Küçük ölçekli balıkçılara destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, sürdürülebilirlik ve ekonomik istikrar için tarımsal destekleme bütçesi kapsamında 15 bin küçük ölçekli balıkçıyı destekleyecek. Üretim planlaması sürecine girilirken, hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, inci kefali gibi türlerin korunması ve üretimlerinin artırılması için araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam edilecek.

Kaynak: AA