Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Kalkınma Fonu bünyesinde yeni bir üst fon oluşturulması çalışmalarının sona erdiğini belirtti. Bu yeni fon, stratejik sektörler ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarına kaynak sağlayacak.

Desteklenen Sektörler ve Fon Büyüklüğü

Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, fon, özellikle kalkınma planları ve Orta Vadeli Program gibi politika belgelerinde önceliklendirilen sektörlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarını hedefliyor. Fonun ilk aşamadaki büyüklüğü 50 milyon dolar olarak planlanıyor ancak ulusal ve uluslararası yatırımcıların katılımıyla bu miktarın artması bekleniyor.

Kurulacak fonun uluslararası normlara uygun ve şeffaf bir şekilde yönetileceğini belirten Şimşek, yıllık denetimlerin bağımsız bir denetim firması tarafından gerçekleştirileceğini vurguladı. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde Bakanlık tarafından da denetimlerin yapılabileceğini ifade etti.

Fonun faaliyete geçmesiyle hedeflenen kazanımlar arasında, katma değeri yüksek mal ve hizmet üreten işletmelerin dolaylı olarak desteklenmesi, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve ülkemizin teknolojik gelişimine katkı sağlanması bulunuyor. Ayrıca, fonun kaldıraç etkisi yaratarak girişim sermayesi ekosistemine ivme kazandırması ve ülkemizin katma değerli büyüme stratejisine destek olması bekleniyor.

Hac vizesi olmayanlara yüksek para cezası Hac vizesi olmayanlara yüksek para cezası

Bakan Şimşek'in Geçmişteki İnisiyatifi

Şimşek, 2018 yılında Başbakan Yardımcılığı döneminde Türkiye'deki girişimcilere destek sağlamak amacıyla bir üst fon kurulması talimatı vermişti. Fonun faaliyete geçmesine yönelik çalışmalar, Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlamasının ardından hız kazandı.

Kaynak: Haber Merkezi