Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Antalya’daki programı kapsamında yaptığı açıklamada, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ve Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu hakkında önemli bilgiler verdi. Memişoğlu, aile hekimlerinin tanı ve tedavi süreçlerine müdahale edilmediğini ve reçete yazma özgürlüğünün kısıtlanmadığını belirtti. Ayrıca, akılcı ilaç kullanımını teşvik eden yönetmeliğin, sağlık çalışanlarını ve vatandaşları memnun edeceğini vurguladı.
"Aile hekimliği sistemini daha etkin hale getirmeyi hedefliyoruz"
Bakan Memişoğlu, sağlık bakanlığının ana amacının yalnızca hastalık tedavi etmek değil, halkı sağlıklı tutmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Daha çarpıcı ifade etmek gerekirse biz hastalık bakanlığı değil, Sağlık Bakanlığıyız. Her şeyden önce aile hekimliği sistemini etkili ve verimli kılmamız gerekiyor."
Aile hekimlerinin toplum sağlığı için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Memişoğlu, yeni yönetmeliğin de bu yapıyı daha güçlü hale getireceğini kaydetti:
"Aile hekimlerine güvendiğimizi ve onları sağlığın teminatı olarak gördüğümüzü belirtiyoruz. Vatandaşların sağlığa eriştiği ilk kapı aile hekimi olmalı. Bu yönetmelik, sonuçları itibarıyla vatandaşlarımızı ve sağlık çalışanlarını memnun edecektir."
"Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin reçete yazma özgürlüğünü kısıtlamaz"
Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ile ilgili sosyal medyada yer alan dezenformasyon iddialarına da değinen Bakan Memişoğlu, aile hekimlerinin reçete yazamayacağı yönündeki söylentilerin asılsız olduğunu belirtti.
"Çeşitli sosyal mecralarda aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı iddiaları dile getiriliyor. Şunu net ifade edeyim: Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor."
Bakan, akılcı ilaç kullanımını teşvik ettiklerini, buna katkı sağlayan hekimlere ise maaş teşviki ödemesi yapıldığını belirterek, akılcı ilaç kullanımının önemini vurguladı:
"Akılcı ilaç uygulamasına katkı sağlayan hekimlerin maaşlarına teşvik ödemesi yapıyoruz. Hedefimiz, hastaların tanısına göre en uygun ilaç ve dozda tedavi uygulamaktır."
"Yenidoğan yoğun bakım komisyonu, sağlıkta etkinliği artıracak"
Bakan Memişoğlu, sağlıkta yenidoğan yoğun bakım alanında yapılacak iyileştirmelere dair de önemli bilgiler verdi. Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, özel ve kamu hastanelerindeki yenidoğan yoğun bakımlarını izlemek için yeni bir komisyon oluşturdu. Bu komisyon, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarıyla oluşturulmuş ve yenidoğan bakımının kalitesini artırmak için çalışmalar yapacak.
"Bu Komisyon, üniversite, özel ve kamudaki tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakımlarına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, inceleyecek, elde edilen sonuçlara göre sistemin daha etkin işleyişini sağlayacaktır."
Komisyon, yeni bilimsel rehberler hazırlayacak ve uygulamaları takip edecek. Memişoğlu, yenidoğan yoğun bakımının yanı sıra, acil ve erişkin yoğun bakımlarında da benzer bilimsel komisyonlarla denetimlerin süreceğini ifade etti:
"Amacımız, iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir."
"İyi hekimlik, daha yüksek gelir demek"
Bakan, sağlıkta değer bazlı yaklaşım ile aile hekimlerinin gelir düzeyinin de artacağını belirtti. Hekimlerin, iyi hizmet verdikçe gelirlerinin artacağını ifade eden Memişoğlu, aile hekimliği sistemini daha verimli hale getireceklerini söyledi:
"Hedefimiz, aile hekimlerinin daha iyi, etkin ve kaliteli hizmet verebilmesi için gerekli desteği sağlamak. Bu sistemle birlikte iyi hekimlik yapan aile hekimlerinin gelirinin artmasını sağlayacağız."