Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Yunanistan arasında son yıllarda yaşanan olumlu gelişmeleri değerlendirerek, iki ülkenin ilişkilerinde iyimser olmak için çok sayıda neden olduğunu söyledi. Fidan, Yunanistan’a yapacağı 8 Kasım tarihli resmi ziyaret öncesinde, Yunan gazetesi Ta Nea'ya verdiği röportajda, Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyalog ve işbirliğinin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.
İkili ilişkilerde pozitif bir dönem
Fidan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin son iki yıldır olumlu bir ivme kazandığını belirterek, bu gelişmelerin başlıca nedenlerinin iki ülke liderlerinin kararlılığı ve halktan aldıkları güç olduğunu vurguladı. Hem Türkiye’deki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem de Yunanistan’daki liderlerin, seçimlerde kazandıkları güçlü halk desteği ile iki ülke ilişkilerini geliştirme konusunda kararlılıklarını ortaya koyduklarını ifade etti.
Fidan, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan, tarihsel sorunları bir kenara bırakarak, krizler içinde olan uluslararası sistemde birlik ve dayanışma ile hareket edilmesi gerektiğini vurguladı ve Ege’yi barış denizine dönüştürme hedefini ortaya koydu.” dedi.
Diyalog ve işbirliğine vurgu
Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin pek çok alanda, karşılıklı güven temelinde geliştirilmesi gerektiğini belirten Fidan, her iki ülkenin halkları arasındaki dostluğu daha da güçlendirmek için çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, iki komşu ülke olarak karşılıklı iyi niyet ve ortak bir vizyonla bu coğrafyanın geleceğini şekillendirmenin önemini vurguladı.
Fidan, “Bizim amacımız halklarımızın huzur içinde, güvenli ve müreffeh bir ortamda yaşamasını temin etmektir. Bunun yolu da dostluk ve işbirliğinden geçiyor.” diye konuştu. Ayrıca, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan yakınlaşmaya karşı çıkan bazı kesimlere de dikkat çeken Fidan, bu tür eleştirilerin aksine, her iki ülkenin milli menfaatlerinin ancak işbirliği ile güvence altına alınabileceğini ifade etti.
Diyalog kanalları ve kriz yönetimi
Fidan, ikili ilişkilerde en üst düzeyde diyalog kanallarının açık tutulmasının önemini vurguladı. Özellikle Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıkları arasındaki samimi iletişimin, olası gerilimleri azaltmak ve ilişkileri ileriye taşımak için verimli bir zemin oluşturduğunu belirtti. Fidan, “Yorgos Yerapetritis ile ilişkilerimizde, telefonlarımız birbirimize 24 saat ulaşılabilir durumda. Bu şekilde sorunlarımızın krizlere dönüşmesini engelliyoruz.” dedi.
Fidan, ayrıca 2023’te imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesine de atıfta bulunarak, etkin iletişim kanallarının gerilimi düşük tutma ve her iki ülke için de faydalı çözüm önerileri sunma konusunda önemli bir rol oynadığını söyledi.
Ege’de çevre işbirliği ve deniz parkları
Fidan, Ege'deki çevre sorunları ve deniz parkları konusundaki işbirliğine açık olduklarını vurguladı. Uluslararası deniz hukukunun, Ege gibi yarı kapalı denizlerde kıyıdaş ülkeler arasında işbirliğini teşvik ettiğini belirten Bakan Fidan, çevre gibi evrensel değerlerin siyasi amaçlarla istismar edilmesine karşı olduklarını ifade etti. “Ege'nin her iki kıyısında da biz varız. Bu nedenle çevre korunması konusunda işbirliği yapmamız son derece önemli.” dedi.
Gelecek nesiller için diyalog ve işbirliği
Fidan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde iyimser olmak için çok fazla neden olduğuna işaret ederek, "Gelecek nesillerimizin güvenliği ve refahı için diyalog ve işbirliği dışında bir yol göremiyorum." dedi. Çözüm için Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’na atıfta bulunan Fidan, diyalog sonucu anlamlı çözümler elde edilemezse, uluslararası yargıya başvurabileceklerini ancak bunun için öncelikle çekincelerden ve vehimlerden kurtulmak gerektiğini söyledi.
Düzensiz göçle mücadelede ortak sorumluluk
Fidan, Türkiye ve Yunanistan’ın düzensiz göçle mücadeledeki ortak sorumluluklarına da değindi. Türkiye’nin göç yönetimi ve düzensiz göçle mücadele konusunda önemli bir gayret ortaya koyduğunu belirten Fidan, “Göç yönetimi, sadece sınır güvenliğiyle sınırlı bir mesele değil. Bu, çok boyutlu bir saha.” dedi. Türkiye ve Yunanistan’ın, düzensiz göç rotaları üzerinde bulunmalarından dolayı bu alanda işbirliği yapmalarının her iki ülkenin de yararına olduğunu söyledi.
Kıbrıs meselesi: Çözüm için yeni bir yaklaşım
Fidan, Kıbrıs meselesi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Adası’ndaki çözüm için yeni bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan Fidan, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin artık mümkün olmadığını, ancak Ada’daki gerçeklere dayalı bir çözüm için ilerleme sağlanabileceğini belirtti. “Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve iki ayrı devlet var. Bunlar, komşu olarak işbirliği içinde yan yana yaşayabilir. Bu yeni bir anlayış gerektiriyor.” dedi.