EKONOMİ - FİNANS

Bakan Bayraktar: Rize’de petrol sondajı başlıyor

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, 2025’te Rize Çayeli’nde petrol sondajına başlanacağını ve Nijer’de üç altın sahasında üretime geçileceğini açıkladı.

Abone Ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2025 yılına girerken hem yurt içinde hem de yurt dışında yeni enerji sondajları yapılacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, Karadeniz’de doğalgaz üretim kapasitesinin artırılacağını ve Rize Çayeli’nde petrol sondaj çalışmalarına başlanacağını müjdeledi.

Karadeniz’de üretim artıyor

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası hakkında bilgi veren Bayraktar, üretimin şu anda günlük 7 milyon metreküpe ulaştığını, 2025’in ilk çeyreğinde bu rakamın 9 milyon metreküpü aşacağını belirtti. Üretimin hali hazırda 2.9 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşıladığını söyleyen Bayraktar, 2028’e kadar 40’tan fazla yeni kuyu açılacağını ifade etti.

Rize’de petrol umudu

Bakan Bayraktar, Rize’nin Çayeli ilçesinde petrol tespiti yapıldığını ve 2025’te burada sondaj çalışmalarına başlanacağını açıkladı. “Rize Çayeli’nde petrol olduğuna dair güçlü tespitlerimiz var. Bu bölgede sondaj yaparak potansiyelimizi değerlendirmek istiyoruz” dedi.

Nijer’de altın üretimi başlıyor

Yurt dışındaki projelere de değinen Bayraktar, Nijer’de üç yeni altın sahası alındığını ve ilk sahada üretime başlanacağını duyurdu. Bu hamlenin Türkiye’nin maden yatırımlarını artırma stratejisi kapsamında önemli bir adım olduğu belirtildi.

Sınır ötesi arama faaliyetlerinde gelinen noktayı da anlatan Bakan Bayraktar, Somali'de 2025 yılının ikinci yarısına doğru tablonun ortaya çıkacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Somali'de biz farklı ülkelerle iş birliğine hazırız. Bize bu anlamda gelen teklifler var. Türkiye'de Karadeniz gazıyla alakalı da teklifler var. Karadeniz'de ve Bulgaristan offshorundaki arama faaliyetleriyle ilgili de teklifler var ve bunlara sıcak olduğumuzu söylüyoruz." Nijer'de üç tane altın sahamızın olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, "Agadez bölgesinde üç yeni saha anlaşması imzaladık, 2025 içerisinde ilk altını üretmeyi hedefliyoruz" dedi. Türkiye'nin Suriye'de halihazırda kuzeye elektrik tedariki yaptığını belirten Bayraktar, "İdlib, Afrin gibi bizim harekat bölgelerimizin tamamına yaklaşık 210 megavatlık bir kapasitede elektrik veriyoruz. Onların kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Suriye'ye elektrik iletim altyapısıyla ilgili incelemelerde bulunması için birkaç gün içinde heyet göndereceğiz. Gelişmelere göre bu heyete ben başkanlık edebilirim. Suriye 2011'de yaklaşık 8 bin 500 megavatlık kurulu gücü olan bir ülkeydi. 2022 verilerine ulaşabildik. Kapasite 3 bin megavata gerilemiş durumda. Yani 5.500 megavat kaybedilmiş. Bu üretimin yerine konulması gerek. Biz Suriye'de elektriğin olmadığı yerleri elektrikle buluşturmalıyız" dedi. Geçen hafta Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin Türkiye ziyaretini hatırlatan Bakan Bayraktar, "Onların bizden talebi var. Lübnan'a elektriği Suriye üzerinden ulaştırmamız söz konusu olabilir" mesajı verdi.