Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirilen 19. Ayvalık Uluslararası Zeytin ve Turizm Festivali çerçevesinde geleneksel zeytin hasat etkinliği yapıldı. Etkinlikte, bahçede bulunan bin yıllık zeytin ağacından misafirlerin katılımıyla hem elle hem de makineyle zeytin hasadı yapıldı. Katılımcılar, topladıkları zeytinleri sepetlere yerleştirerek zeytinyağı fabrikasına geçti.
Fabrikada, yaklaşık 45 dakikalık bir işlemle toplanan zeytinler zeytinyağına dönüştürüldü. Üretilen zeytinyağları, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez tarafından basın mensuplarına ikram edildi. Etkinlikte, binlerce yıl önce zeytinyağı üretiminde kullanılan yöntemle temsili zeytinyağı üretimi de gerçekleştirildi.
“Zeytin ve turizm markalarımızı ön plana çıkartıyoruz”
Etkinlik hakkında bilgi veren Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Bu yıl 19. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Son iki yılda festivalin kapsamına turizm ayağını da ekleyerek Zeytin Hasat ve Turizm Festivali haline getirdik. Buradaki iki çabamız, markalarımızı ve marka değerimizi ön plana çıkartmak ve gastronomi turizmi aracılığıyla kentin tarihi dokusunu ve doğal güzelliklerini tanıtmaktır” dedi.
Uçar, bin yıllık zeytin ağaçlarına değinerek, “Anıt ağaçların olduğu bir bölgedeyiz. Ayvalık’taki zeytinyağının özelliklerinden biri de 300 yaş ve üzerindeki 1 milyon 200 bin zeytin ağacının bulunması. Bu ağaçlardan elde ettiğimiz meyveyi sıkıp zeytinyağına dönüştürüyoruz, bu da ürünlerimizi ilaç gibi özel kılıyor” ifadelerini kullandı.
Etkinlikte, bölgesel lezzetler ve Ayvalık zeytinyağları ile hazırlanan çeşitli yemekler davetlilere sunuldu. Düzenlenen etkinliğe İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin ve birçok vatandaş katıldı.