Bu Arapça kaideye uygun olarak söyleniş şeklidir. Ancak bizim Anadolu halkımızın arasında Ayet-el-kürsi olarak söylenmesi çok yaygın olup ayrıca yanlış bir şekilde “Allahüla” diye de isimlendirilmektedir. Bunun doğrusu da "Allahü la ilahe illa Hüv'el-Hayy'ul-Kayyum" şeklinde söylenmelidir. Bu Ayete bu adın verilmesi de AllahüTeâlâ’nın büyüklüğünü, sıfatlarını, en yüksek perdeden bildirmesidir. Burada geçen “Kürsü” kelimesi diyanet mealinde “Allah’ın kudret ve azameti, Onun her şeyi kaplayan ilmi demektir” şeklinde anlatılmaktadır. Buradan hareketle Ayetin manası daha da belirgin ortaya çıkmaktadır. 

Peki, bu ayette ne anlatılmaktadır? Kısaca merhum Elmalılı Hamdi Yazır Hoca efendinin mealinden yararlanarak anlatmak istiyorum.

Bu ayette yüce Rabbimiz kendisi hakkında bizleri bilgilendiriyor. Kendisinden başka bir tanrı olmadığını, kendisinin daima yaşadığını ve bütün canlıları ayakta tutanın kendisi olduğunu,kendisinin daima durduğunu söylüyor. Kendisini ne bir gaflet nede uykunun bastığını, uyumadığını bizlere öğretiyor. Göklerin ve yerin tek hâkimi olduğunu, oralarda olan her şeyin kendisinin olduğunu söylüyor. Rabbimiz kendisi izin vermeden huzurunda hiç kimsenin şefaatçi olamayacağını, İnsanların önlerinde arkalarında hatta zihinlerinin en ücra yerlerinde, kalplerinin en derinlerinde olanları bildiğini anlatıyor. Onlarınsa sadece kendisinin bildirdiği kadarını bildiklerini ve bu kadarından başka ilminden bir şey kavrayamayacaklarını anlatıyor. Göklerin ve yerin her yanını rabbimizin hükümranlığının kapladığı ve bunları gözetmenin kendisine bir ağırlık vermediğini, çok ulu ve çok büyük olduğunu anlatıyor.

Ayet-elKürsi’ninTürkçe Okunuşu

http://www.ayetel-kursi.com/ayetel-kursinin-turkce-okunusu.html

Bu ayeti kerimenin Türkçe yani Latin alfabesi ile okunuşu ise şöyledir.

“Allahü lâ ilâhe illâ hüvelhayyülkayyûm. Lâ te’huzühûsinetün ve lâ nevm. Lehûmâfis-semâvâtivemâ fil ard. Menzellezîyeşfeuindehû illâ biiznihi. ya’lemümâ beyne eydîhimvemâhalfehümvelâyühîtûnebişey’inminilmihî illâ bimâşâevesiakürsiyyühüssemâvâtivelard. Velâyeûdühühıfzuhumâ ve hüvelaliyyül azîm.” şeklindedir.

Ancak Türkçe okunuşu tam telaffuzu vermeyeceğinden Arapça alfabeden okumayı bilenlere, Arapça olarak okuyup ezberlemelerini hatta meşhur Kabe imamlarının kraatiyle dinlemelerini tavsiye ediyorum. Ancak Arapça alfabeyi bilmeyenler buradan okuyup öğrenebilirler. Tabii ki en kısa zamanda da Arapça alfabeyi öğrenmeleri şartıyla.Bu konuda ayrıntılı bilgi için aşağıdaki sayfayı kontrol edebilirsiniz:

Ayet-ülKürsi’nin Faziletleri

Ayet-ül-kürsi’nin birçok faziletleri bildirilmiş olup ben hakkında Hadisi-Şerif bulunan faziletlerine değinmek istiyorum ama diğer faziletlerini de görmek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:

http://www.ayetel-kursi.com/ayetel-kursinin-faziletleri.html

“Her kim farz namazı bitirince yerinden kalkmadan bir kere ayet-el kürsi okuyup, otuz üç kere Sübhanellah, otuz üç kere Elhamdülillah, otuz üç kere Allahüekber derse, hepsi doksan dokuz olur. Bir kere de La ilahe illallahüvahdehü la şerike leh lehülmülkü ve lehülhamdü ve hüve ala külli şey'in kadir, dese, Hak Teâlâ o kişinin günahlarını affeder.” Bu hadis yabancı gelmedi değil mi? Veya hadis olduğunu bile bilmeden yapıyoruz her farz namazdan sonra.

“Farz namazlarından sonra ayet-el kürsi okuyan kimse ile Cennet arasında, ölümden başka mani yoktur.”

"Her kim akşam olunca Ha-mim el-Mü'min süresini baştan, 3. (dâhil) ayetine kadar ve ayete'l-Kürsiyi okuyacak olursa bu iki Kur'an kıraati sayesinde sabaha kadar muhafaza olunur. Kim de aynı şeyleri sabahleyin okursa onlar sayesinde akşama kadar muhafaza edilirler”

"Yatağına geldiğin vakit Ayet'elKürsi'yi oku muhakkak ki Allah Teâlâ sana bir melek gönderir sabaha kadar seni şeytanın şerrinden korur."

Kaynak: http://www.ayetel-kursi.com/