Bugün de sırada İhracatımız var.
Bu nedenle Ege TV’deki programımda, Ege İhracatçılar Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi konuğumdu. Bu çok önemli sektörün 2024 yılının ilk üç çeyreğini birlikte değerlendirdik. İhracatçıların dokuz ayda yaşadıklarının muhasebesini yaparken, sıkıntılarını ve gelecekle ilgili beklentilerini masaya yatırdık.
Tabi ki 45 dakikalık programı bu sütunda toplayabilmek mümkün değil.
Bu nedenle, konuları özetleyerek veya konu başlıkları olarak sizlere aktarmaya çalıştım.
EİB Başkanı Jak Eskinazi’nin sorularıma vermiş olduğu yanıtların özeti şöyle oldu;
Türkiye’nin eylül ayı ihracatında yüzde 1,8’lik düşüş yaşandı ve 22 milyar dolar oldu. Ocak-Eylül dönemindeki dokuz aylık ihracat 192,8 milyar dolar, son 12 aylık ihracat ise 261,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
En fazla ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3,4 milyar dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,2 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. En çok ihracat yapılan ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya şeklinde sıralandı. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği (AB) 9,1 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı.
Avrupa Birliği’nde talebin zayıf seyretmesi, özellikle en büyük pazarımız Almanya’da resesyon endişesi ihracatımıza olumsuz yansıdı. Ancak temel sorun, rekabetçiliğimizi kaybetmemizden kaynaklanıyor.
EİB bünyesindeki sanayi sektörleri eylül ayında 775 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterirken, tarım sektörlerinin ihracatı yüzde 11’lik artışla 592 milyon dolardan 655 milyon dolara yükseldi. 2024 yılında madencilik sektörü eylül ayında ihracatını yüzde 30 artırdı ve 110 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Eylül ayında, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinin 8 tanesi ihracatını artırmayı başarırken, 4 tanesi 2023 yılı eylül ayı ihracat rakamının gerisinde kaldı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, eylül ayında 213,5 milyon dolarlık ihracatla EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği arasında zirvedeki yerini korudu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 16’lık artışla 128 milyon dolardan 149 milyon dolara taşıdı ve zirve ortaklığını sürdürdü.
2024/25 sezonunda kuru incir ihracatının iki hafta öne çekilmesi Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin eylül ayı ihracatının yüzde 44’lük artışla 82 milyon dolardan 118,6 milyon dolara ulaşmasını sağladı.
Kuru meyve birliğimiz EİB bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat artış rekortmeni oldu.
Ege Bölgesi’nin eylül ayı ihracatı 2 milyar 656 milyon dolar olurken, İzmir, 1 milyar 408 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Şu anda içinde bulunduğumuz ortam ihracatta mevcudu korumamızın başarı olacağını ortaya koyuyor. Mevcut konjonktürde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Yokuş yukarı bisiklet pedalını sürekli çevirmek zorundayız. Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Programa göre döviz kurlarındaki artış 2025 yılında da enflasyon rakamlarının altında kalacak görünüyor. TCMB’nın ihracatçılara sağladı yüzde 2’lik döviz dönüşüm desteğinin yüzde 5’e çıkarılması ihracatçılarımızı bir nebze rahatlatacaktır.
Yazdıklarımdan ihracatçıların sorunlarının ve beklentilerinin neler olduğunu anlamışsınızdır. Konu, enflasyon, faiz politikası ve kuru artışı noktasında düğümleniyor gibi. Bakanların ve üst düzey yöneticilerin çalışma ve çabalarını takip ediyoruz. İnşallah sorunlar en kısa sürede çözüme kavuşur.