Avrupa Birliği Copernicus uydu verilerine göre 2023 yılı, kıtada aşırı hava olaylarının sıklıkla yaşandığı ve yüksek maliyetlere yol açtığı bir yıl oldu. Copernicus ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan "2023 Avrupa İklim Durumu Raporu"na göre, 2023 yılı Avrupa'da kayıtlara geçen en sıcak veya ikinci en sıcak yıl olarak belirlendi.

Sıcaklık rekorları kırıldı

Sıcaklıklar yılın 11 ayında ortalamanın üzerinde seyrederken, aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle "aşırı sıcak stres" yaşanan gün sayısı da rekor seviyeye ulaştı. Son 20 yılda ısıya bağlı ölümler yaklaşık %30 artarken, Avrupa'nın %94'ünde bu ölümlerde artış olduğu tahmin ediliyor.

Aşırı hava olayları

2023 yılında Avrupa, seller, orman yangınları ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının yıkıcı etkisiyle karşı karşıya kaldı. Yağışlar bazı bölgelerde rekor seviyeye ulaşırken, kuraklık da kıtanın önemli bir kısmını etkiledi. Sellerden 1,6 milyon, fırtınalardan 550 bin, yangınlardan ise 36 bin kişi etkilendi. Avrupa'nın en büyük orman yangını Yunanistan'da yaşandı.

Ekonomik kayıplar

 Hava ve iklim olaylarının yol açtığı ekonomik kayıplar 13,4 milyar avroyu aştı. Bu kayıpların %81'i sellerden kaynaklandı.

Bilim insanları uyarıyor

3 Yaşındaki Kızın Odasından 60.000 Arı Çıktı! Korku Filmini Aratmayan Gerçek Olay 3 Yaşındaki Kızın Odasından 60.000 Arı Çıktı! Korku Filmini Aratmayan Gerçek Olay

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, 2023'ün Avrupa için rekorlar yılı olduğunu belirterek, "Sıcaklıklar artmaya devam ediyor ve bu veriler, iklim değişikliğinin etkilerine hazırlanmak için daha da hayati hale geliyor" dedi. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise iklim krizinin önemini vurgulayarak, "İklim eylemsizliğinin maliyeti çok daha yüksek. Bu raporun da gösterdiği gibi, toplumun iyiliği için çözümler sunmak amacıyla bilimden yararlanmamız gerekiyor" diye konuştu.

Raporun önemi

2023 Avrupa İklim Durumu Raporu, Avrupa'nın iklim krizi karşısındaki kırılganlığını ve bu krizin yarattığı somut etkileri gözler önüne seriyor. Rapor, aynı zamanda, iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak ve gelecekteki riskleri azaltmak için acil ve somut adımlar atılması gerektiğine dair güçlü bir mesaj veriyor.

Editör: Haber Ekspres