Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahramanmaraş-Göksun yolunda yer alan 2 bin 867 metre uzunluğundaki Aşık Mahzuni Şerif Tüneli'nin Göksun istikameti için onarım çalışmalarının tamamlandığını ve tünelin bugün trafiğe açılacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, tünelin deprem sonrası yaşanan hasarların ardından güvenlik önlemleri alındığını ve bu nedenle 28 Ağustos 2024’te geçici olarak kapatıldığını hatırlattı.
İyileştirme çalışmaları tamamlandı
Bakan Uraloğlu, tünelin 30 metrelik hasarlı bölümünün onarımının hızla yapıldığını belirterek, "Aşık Mahzuni Şerif Tüneli'nin Göksun istikametindeki tüpünü 7 Kasım saat 15.00’te trafiğe açıyoruz. Bu tarihe kadar trafiği eski güzergah olan Karagöz-Püren Geçidi-Değirmendere-Gölpınar-Göksun yolundan yönlendirdik" dedi.
Tünelin Kahramanmaraş istikameti için çalışmaların ise 15 Aralık 2024'te tamamlanması hedefleniyor.
Edebiyat Yolu'nu kısaltan ve hızlandıran güzergah
Uraloğlu, Kahramanmaraş-Göksun yolunun, Orta Karadeniz Sahili ve İç Anadolu’yu Akdeniz limanlarına bağlayan kritik bir ulaşım güzergahı olduğunu vurguladı. Yeni yol sayesinde, eski güzergaha göre 15,9 kilometre daha kısa bir mesafe sağlanırken, 80 dakikalık seyahat süresi 41 dakikaya inmiş olacak. Yoldaki toplam 64,1 kilometrelik güzergah üzerinde, 16 bin 316 metre uzunluğunda 11 çift tüp tünel, 570 metre uzunluğunda 2 viyadük, 145 metre uzunluğunda 3 köprü ve 734 metre uzunluğunda 6 köprülü kavşak bulunuyor.
Tünellere edebiyatçılarımızın isimleri verildi
Bu yol aynı zamanda "Edebiyat Yolu" olarak da biliniyor. Uraloğlu, yol güzergahında yer alan tünel ve viyadüklere, Türk edebiyatının önemli isimlerinin adlarının verildiğini açıkladı. Bu isimler arasında Aşık Mahzuni Şerif, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Ali Kutlay, Akif İnan, Rasim Özdenören gibi edebiyatçılar yer alıyor.