Kamuoyunda artan hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücrete zam beklentisi yükselirken “Defalarca söyledik, zam olmayacak” yanıtını veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, 144 bin 362 lira olan kendi maaşına 29 bin lira zam alacağı ortaya çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise 241 bin 320 liralık maaşı 49 bin lira artacak. Vedat Işıkhan'ın üç yardımcısının da çift maaş aldığı öğrenildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Temmuz’da milletvekili emeklileri 19 bin lira hem milletvekili olup hem de emekli aylığı alanlar da 49 bin lira zam alacak.

Bakan Işıkhan, 144 bin 362 lira olan kendi maaşına ise 29 bin lira zam alacak. Enflasyonla mücadele için ücretlerin artmamasını savunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de 241 bin 320 liralık maaşı 49 bin lira artacak.

"Enflasyon yüzde 75; asgari ücretin artmaması toplumsal bir facia"

TÜİK, mayıs ayı enflasyonunu aylık yüzde 3,37, yıllık yüzde 75,45 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon mayıs ayında zirveyi gördü. Beş aylık enflasyon ise yüzde 22,72 oldu.

Hükûmet yetkilileri asgari ücrete temmuzda ara zam yapmayacaklarını ifade etti. Altı aylık enflasyonun yüzde 26 civarında olacağını belirten Prof. Dr. Aziz Çelik, “Asgari ücret, bütün ücret seviyesini belirliyor. Temmuzda emekli ve memurlara ne olacak diye konuşuyoruz ama işçilerin ücretlerinde herhangi bir artış olmayacak. Yıllık enflasyonun yüzde 75 olduğu bir dönemde asgari ücretin artmaması toplumsal bir facia” dedi.

BirGün gazetesine konuşan Çelik, emekli aylıklarına zammın kök aylığa yapılacak olması nedeniyle ise 4 milyon emeklinin sıfır zam alma riskiyle karşı karşıya olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Çelik emeklilerin 2024 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında maaşlarına zam aldığını hatırlattı.

Vedat Işıkhan kimdir?

20.01.1966 tarihinde Mardin Artuklu'da doğan Işıkhan; ilk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi sosyal hizmet alanında lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük süreçlerini tamamladı.

Akademik hayatı boyunca alanında başarılı çalışmalar yapan Işıkhan; Hacettepe Üniversitesi Aile Hizmetleri Uygulama Merkezi Müdür Yardımcılığı, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanlığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Işıkhan, Uluslararası Stres Yönetimi Uzmanları Konseyi tarafından stres yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde yaptığı önemli araştırmalar, uygulamalar ve katkıları sebebiyle 2016 Konsey Ödülüne layık görüldü.

Akademik yaşantısında uzmanlaştığı önemli alanlar; çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, çocuk işçiliği ile mücadele, sosyal politika, sosyal sorunlar, sosyal hizmet, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar, dezavantajlı gruplar, endüstri ilişkileri, sendikalar, aktif yaşlanma, yaşlı bakım sigortası ve emeklilik sonrası sorunlar yer almaktadır.

2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, Hükümet Programı kapsamında hayata geçirdiği Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP)'nın ilk saha çalışmasında ASDEP Genel Koordinatörü olarak görev yapan Işıkhan, programın başarılı bir şekilde icra edilmesinde etkin rol aldı.

2015-2018 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı'nda akademik danışmanlık görevini yürüttü. Bu süre zarfında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dâhilinde; “2023 Hedefler: Yaş(lı) Dostu Politikalar” ve “Milli İradenin Zaferi” adlı kitapların hazırlanmasında aktif görev aldı.

8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyeliği'ne ve 17 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği'ne atandı. Bu görev süresince Türkiye genelinde sosyal politika alanıyla ilgili saha çalışmaları, ilgili kurumların çalışmaları, illerin mevcut sosyal politika alanlarının gelişmesine yönelik yerinde incelemeler yaparak politika stratejileri geliştirdi.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “Yüzyılın Sosyal Politikaları” adlı kitabı literatüre kazandırdı.

Çok iyi düzeyde İngilizce, iyi düzeyde Fransızca ve Arapça bilmekte olan Işıkhan, evli ve 3 çocuk babasıdır.