Türkiye’de milyonlarca çalışan, 2024 yılı sonunda açıklanacak yeni asgari ücret zammını bekliyor. Ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Washington’da yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde “yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı” mesajını verdi. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “bir numaralı öncelik fiyat istikrarını sağlamak” derken ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Washington'da yatırımcılarla bir araya gelen T.C. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, asgari ücret artışının 2025 enflasyon hedefleriyle uyumlu olmasının önemini vurguladı. Bloomberg’in haberine göre Karahan, yüzde 25 civarında bir zammın ekonomi üzerindeki enflasyonist etkilerini dengeleyeceğini belirtti.
Karahan’ın dediği gibi 2025 için yüzde 25 zam asgari ücreti ancak 21 bin 252 lira seviyesine çıkarıyor.
Şimşek'ten "fiyat istikrarı ve mali disiplin" vurgusu
Uluslararası Finans Enstitüsü (IMF) toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise asgari ücretin işçi ve işveren sendikalarının müzakereleri sonucu belirleneceğini ifade etti:
“Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belli oluyor, şu aşamada benim yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle herhangi bir rakam hakkında konuşarak süreci önceden yorumlamak doğru olmaz.”
Son 12 ayda bazı alanlarda büyük ilerlemeler kaydettiklerini, bazı alanlarda hedeflerin çok ilerisinde olduklarını iddia eden Şimşek, “Fiyat istikrarını sağlamak ve rekabet gücünü korumak en önemli hedeflerimizden” dedi ve bunun da zaman aldığını söyledi.
Şimşek, açıklamasında asgari ücret zammının “ekonomik dengeyi” koruyacak bir seviyede tutulacağının sinyalini verdi.
IMF'den hükûmete asgari ücret üzerinden 'yoksul bırak', 'destekle' çağrısı
IMF'nin Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh, Türkiye’nin asgari ücret politikasında “dengeli bir yaklaşım” sergilemesi gerektiğini belirtti. Walsh, 2024'teki yüzde 49’luk artışın enflasyon beklentilerini yükselttiğini ve ekonomik dengeyi zorladığını hatırlatarak bu yıl daha temkinli bir artışın önemine dikkat çekti.
Walsh, asgari ücret artışı yerine, en yoksul kesime doğrudan sosyal yardımların artırılmasını ve hükümetin nakit transfer programlarını daha etkin hâle getirmesini önererek, “Türkiye, düşük gelirli çalışanların gelir seviyesini artırmak için doğrudan nakit transferleri veya hükümet destekli programları kullanabilir” dedi.
IMF’nin bu önerisi “zam yapma, sadaka ver” diye yorumlandı.