Anayasa Mahkemesi, pasaport verilmeyecek kişileri belirleyen hükmün Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi. 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 22. maddesinde yer alan, İçişleri Bakanlığı’na "memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu tespit edilen kişilere pasaport verilmez" ifadesinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirlendi.
Ankara 19. İdare Mahkemesi tarafından açılan davada, söz konusu hükmün Anayasa’nın 2., 13. ve 23. maddelerine aykırı olduğu iddia edilerek, Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Yüksek Mahkeme, başvuruyu değerlendirerek, devletin yurt dışına çıkma özgürlüğünü sınırlama yetkisini, yalnızca belirli sebepler ve hâkim kararı ile sınırlanabileceğine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi'nin değerlendirmesi
Anayasa Mahkemesi, kararda, "İçişleri Bakanlığı’nın pasaport verme yetkisini tek taraflı olarak kullanması, yurt dışına çıkma özgürlüğünü hukuki dayanaklardan yoksun bir şekilde engellemektedir" ifadelerine yer verdi. Mahkeme, yurt dışına çıkma özgürlüğünün ancak bir suç soruşturması ya da kovuşturması nedeniyle sınırlanabileceğini, bu sınırlamanın da hâkim kararı ile yapılması gerektiğini belirtti.
Pasaport verme yetkisi hangi koşullarda sınırlanabilir?
Yüksek Mahkeme’nin kararı, pasaport verilmesi konusunda yalnızca İçişleri Bakanlığı’nın kararına dayalı bir sınırlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı. Anayasa'nın 23. maddesi, yurttaşların yurt dışına çıkma özgürlüğünü güvence altına alırken, bu hakkın yalnızca suç soruşturması ve kovuşturması gibi belirli koşullarda ve hâkim kararı ile kısıtlanabileceğini belirtiyor.