Haber Ekspres gazetesinden Turgay Kılıç'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın 1 Kasım'da yürürlüğe koyduğu 'Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmiği'ne karşın greve çıkan İzmir Sağlık Platformu, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Onlarca sağlık çalışanlarının başlattığı grev üç gün sürecek.
'Sağlık sistemi çökertiliyor'
Açıklamayı okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, üç gün iş bıraktıklarını belirtti. Yönetmeliğin geri çekilmesini isteyen sağlık emekçileri adına konuşan Çolak, "5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığına bu yönetmeliğin aile hekimliği sistemini çökerttiğini anlatmaya çalışıyoruz. Yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, göreve geldiği günden bu yana aile hekimliği isteminin niteliğini artıracağız diyor. Nitelikten kastettiği sistemi bitirmek işlemez hale getirmekmiş. 22 yıllık iktidarları döneminde sağlıkta yaşanan sorunları, arttan şiddeti, giderlerse gitsinler, Hekim efendi dönemi bitti söylemlerini yaşadık. Biliyoruz. Sağlıkta dönüşüm programı ile yaşanan sağlıkta özelleştirmelerin nelere mal olduğunu yaşayıp görüyoruz. Birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veren bizlerin yaptığı iş toplum sağlığı açısından vazgeçilmezdir. Biz bu ülkenin gelecek nesillerini, çocuklarını koruyoruz. Çocuk felci, kızamık yoksa bu bizlerin sayesinde. Şifa veren eli kırıyorsunuz" dedi.
'Hastalarımızla ilgilenmek istiyoruz'
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Seha Yüksel, "Hekimliği, ebeliği, hemşireliği kimse bize öğretemez" diyerek konuşmasına başlayarak bu yönetmeliğe şu eleştirileri getirdi:
"Yıllardır toplumun sağlığı için koruyucu sağlık hizmeti için canla başla mücadele ediyoruz. Bebeklerimizin aşılarını getirtmeye çalışıyoruz ama bize bu aşıları getiren var mı? Yok! Biz bu yönetmeliğinin çıkmasıyla, beklediğimiz şey; deprem bölgesinde yıkılan ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezi) yerine yeniden yapmak için çalıştıklarını söylemeleriydi. Veya sağlık hizmeti, kamu hizmetidir. O yüzden de kamu hizmeti yapılacak, büyük bir projenin başlatılmasıyla ASM'ler açılarak koruyucu sağlık hizmetleri ulaşılabilir olacak' demelerini beklerdik. Bizler, de alkışlarız. Şimdi ise saçma sapan yönetmeliği alkışlıyoruz. Vatandaş, belirli bir sayıdan sonra daha fazla hastaneye gittiğinde, bizden keseceklerini söylüyorlar. 6 aydan gelmezse sizden keseceğiz' diyorlar. Hangi çalışan 6 ayda bir ASM'lere gelmek için izin alacak? Sağlık çalışanın ASM'ye defalarca gelmesinin mantığı mı var? Okul muayeneleri, işe giriş muayeneleri ve tüm koruyucu hizmetlerle ilgili herşeyi yapıyoruz, ama yetmiyormuş. 6 ayda bir ASM'ye gelmeleri gerekiyormuş. Bu ise, 'nasılsa gelmeyecekler' deyip kesinti yapmak için planlanmış bir şey. Bu eziyet yönetmeliği bizim tahammülümüzün üzerine çıktı. Hekimliğimizi, toplum sağlığı için yapmamızı gerekenleri yapmak istiyoruz. Bizler, ASM'lerde topluma şifa dağıtmak isterken burada ne işimiz var? Hastalarımızla ilgilenmek istiyoruz. Biz, ASM'lerden çıktık ve İzmir sağlık müdürlüğüne geldik.
ASM yönetmeliğinde 'Gülben Ergen' örneği
İzmir Sağlık Platformu üyesi bir sağlık emekçisi, sannatçı Gülben Ergen örneğini vererek ASM yönetmeliğini anlattı. Sağlık emekçisi, "Sanatçı gülben ergen de bu eziyet yönetmeliğini anlamamış. Gülben Ergen'e şu fotmülü anlatırken şöyle bir özet geçmişler. 'Sayın Gülben Ergen, şarkı söylerken az alkış alıyorsunuz maaşınızdan kesiliyor. Çok alkış aldığınızda bu defa da gürültü yaptığınzı için maaşınzıdan keseiliyor. Sizi seyrettikten sonra gidip Demet Akalın'ı seyrederlerse ondan da maaşınız kesiliyor. Bize dayatılan yönetmeliğin basitçe Gülben Ergen'e anlatılışı bu şekilde. Biz bu yönetmeliğe karşıyız, bunu istemiyoruz" dedi.